Mercedes-Benz GLA Forum banner
241 - 260 of 338 Posts
Właśnie kupiłem jednostkę centralną NTG5*1 z datą 03.04.2017 z Mercedesa z 2017 roku, aby zastąpić moją jednostkę centralną, czy będzie to wymiana typu plug and play, czy będę musiał ją zakodować??? Dzięki wszystkim. Jestem również w Wembley-Londyn i mam duży niebieski aktywator, którym mogę bezpłatnie aktywować Twój samochód, jeśli go potrzebujesz. Wpadnij na filiżankę kawy i aktywację.

Z którego roku jest Twój GLA? Jeśli został zbudowany przed grudniem 2015 roku (produkcja MY 2016), dongle może nie być dla Ciebie rozwiązaniem.
Przepraszam za późną odpowiedź, miałem problemy z zalogowaniem się. Mój został zbudowany przed grudniem 2015 roku, ale ma wszystkie cechy wskazujące na posiadanie tej możliwości, ponieważ ma port USB z ikoną ekranu i ulepszony ekran z nawigacją.
Z którego roku jest Twój samochód?Widzę, że jesteś w Teksasie, ja też (w okolicach Dallas). Gdzie w Teksasie jesteś?
Znajduję się w Houston.

Mam kolejne potwierdzenie, że Carplay i Android Auto można aktywować w GLA przed 15 grudnia. Po odkryciu ustawień Carplay w menu inżynieryjnym postanowiłem zaryzykować i wypróbować aktywator OBD. Kupiłem jeden z większych niebieskich, które kosztowały około 80 dolarów. Odblokował carplay bez problemu, ale nie android auto. Więc zabrałem go do dealera i poprosiłem o aktualizację oprogramowania układowego do wersji między 11/16 a 11/17. Skończyło się na tym, że dostałem 12/17 i straciłem carplay, a aktywator przestał działać. W końcu dowiedziałem się, że istnieją 2 różne metody aktywacji, a 11/17 wydaje się być granicą. Dostałem jeden z mniejszych aktywatorów, które twierdziły, że działają z samochodami 2018+ i działał świetnie. Mam teraz Auto i Carplay.

Mój GLA:
MY 2016
Data wydania: październik 2015
Data dostawy: początek listopada 2015
Audio 20 Radio Navigation Capable NTG5. Kod VIN 522
Wersja HMI 13.07.2015
Moduł USB część A1728201600. Nie trzeba było zmieniać.

Więc zabrałem mojego GLA z 2016 roku do mojego dealera, który powiedział mi, że nie mogę go zainstalować. Ale wciąż nie jestem przekonany.

Data produkcji to 10/2015

Opcja menu Carplay pojawia się, ale za każdym razem, gdy ją włączam, pojawia się dziennik wariantów, ale wyłącza się. Czy ktoś może mi pomóc? Czy muszę zaktualizować mój HMI i użyć aktywatora?
Twoja wersja HMI nie jest zaktualizowana, potrzebujesz wersji z 09/2016 lub 2017, aby działała. Twój dealer musi dokonać aktualizacji
Więc wróciłem do dealera i w końcu udało mi się nakłonić ich do aktualizacji HMI. Jaki aktywator muszę zdobyć?

Attachments

Zatem znalazłem różne aktywatory ODB i filmy dla Android Auto. Właśnie kupiłem GLA z 2016 roku i oczywiście nigdy nie został aktywowany.

Zatem, na różnych ODB, jednak cały czas mówią, że są dla różnych modeli MB 2015+, ale GLA mówi, że jest dla produkcji W156.

Mój pojazd jest wymieniony jako X156, podobnie jak cała klasa według MB. Więc jaka jest różnica między W156 a X156?

Mój pojazd został również wyprodukowany przed grudniem 2015 roku, ma datę dostawy z listopada 2015 roku, więc jak to się ma do sytuacji? Widziałem różne informacje, że niektóre aktywatory ODB są dla modeli produkcyjnych z grudnia 2015 roku i późniejszych.

Chciałbym łatwo i niedrogo aktywować Android Auto, można by pomyśleć, że zostałby aktywowany w modelu z 2016 roku, ale nie chcę też wydawać pieniędzy na moduł ODB, który ostatecznie okaże się niekompatybilny.

Mogę również potwierdzić, że mam moduł Audio20 COMMAND.

EDIT: Mam przeczucie, że HMI nie zostało zaktualizowane. Ile to kosztuje?

Dzięki z góry.

Zatem znalazłem różne aktywatory ODB i filmy dla Android Auto. Właśnie kupiłem GLA z 2016 roku i oczywiście nigdy nie został aktywowany.

Zatem na różnych ODB, jednak wciąż mówią, że są dla różnych modeli MB 2015+, ale GLA mówi, że jest dla produkcji W156.

Mój pojazd jest wymieniony jako X156, podobnie jak cała klasa według MB. Więc jaka jest różnica między W156 a X156?

Mój pojazd został również wyprodukowany przed grudniem 2015 roku, ma datę dostawy z listopada 2015 roku, więc jak to się ma do sytuacji? Widziałem różne informacje, że niektóre aktywatory ODB są przeznaczone dla modeli produkcyjnych z grudnia 2015 roku i późniejszych.

Chciałbym łatwo i niedrogo aktywować Android Auto, można by pomyśleć, że zostałby aktywowany w modelu z 2016 roku, ale nie chcę też wydawać pieniędzy na moduł ODB, który ostatecznie okaże się niezgodny.

Mogę również potwierdzić, że mam moduł Audio20 COMMAND.

EDIT: Mam wrażenie, że HMI nie zostało zaktualizowane. Ile to kosztuje?

Dzięki z góry.
Miałem dokładnie ten sam model. 2016MY, manf. listopad 2015. Udało mi się zdobyć Apple CarPlay po tym, jak narzekałem w salonie, żeby to zrobili. Wcześniej kupiłem jeden z tych chińskich modułów plug-and-play, które ludzie wciąż publikują - myślę, że zapłaciłem za niego 85 $. (To nie zadziałało). Skończyło się na zapłaceniu dealerowi około 300 $. Faktycznie wymienili moduł USB znajdujący się w podłokietniku (więc była to aktualizacja sprzętu, a nie tylko oprogramowania).

Jeśli przejrzysz moje poprzednie posty, możesz zobaczyć notatkę mercedesa, którą mogłem pokazać mercedesowi, aby przekonać ich do uaktualnienia, Zajęło im to około tygodnia, żeby to rozgryźć, ale przypuszczam, że w tym momencie są szybsi. Mam car play od ponad roku :)

Miałem dokładnie ten sam model. 2016MY, prod. listopad 2015. Udało mi się uzyskać Apple CarPlay po tym, jak zbeształem dealera, żeby to zrobili. Wcześniej kupiłem jeden z tych chińskich modułów plug-and-play, które ludzie wciąż publikują - myślę, że zapłaciłem za niego 85 dolarów. (Nie działał). Skończyło się na zapłaceniu dealerowi około 300 dolarów. Właściwie wymienili moduł USB znajdujący się w podłokietniku (więc była to aktualizacja sprzętu, a nie tylko oprogramowania. Jeśli przejrzysz moje poprzednie posty, możesz zobaczyć notatkę Mercedesa, którą mogłem pokazać Mercedesowi, aby przekonać ich do uaktualnienia, zajęło im to około tygodnia, żeby to rozgryźć, ale przypuszczam, że w tym momencie są szybsi. Mam car play od ponad roku :)
Dzięki za odpowiedź. Wcale nie to, na co liczyłem, ale cieszę się, że zdecydowałem się poczekać przed zakupem enablera OBD. Odmawiam zapłacenia dealerowi 300 dolarów lub jakiejkolwiek kwoty za coś, co powinno już być włączone, więc wygląda na to, że pójdę drogą mp3. Czy ktoś podłączył pendrive USB do złącza aux w podłokietniku, aby uzyskać dostęp do zapisanych plików multimedialnych? Zakładam, że działałoby to tak samo, jakbym podłączył telefon z zapisanymi plikami mp3 lub iPoda lub inne urządzenie mp3.

2016 GLA 250 Produkcja 10/2015 Aktywuj Apple CarPlay

Wygląda na to, że jest milion wątków na ten temat i nie mogę znaleźć tego, czego potrzebuję.
Jak aktywować Apple CarPlay dla mojego samochodu 2016 GLA 250 Produkcja 10/2015?

Mam już dwa porty USB z jednym portem USB z telefonem/tabletem w środkowym podłokietniku.

Witamy na forum GLA. O ile nie masz pakietu multimedialnego i/lub nie przeszedłeś przez modernizację okablowania i oprogramowania u dealera, rozwiązanie szkolne jest takie, że nie jest to możliwe do produkcji przed 1 grudnia 2015 r. Prawdopodobnie przeczytałeś udane obejścia znalezione tutaj... i w inny sposób.

241 - 260 of 338 Posts