Bagażnik GLA 200 D nie zawsze zamyka się prawidłowo - Szwajcaria
Moja torba na laptopa została skradziona w ciągu tygodnia z mojego samochodu, na szczęście wziąłem laptopa na spotkanie i zostawiłem plecak w bagażniku. Kiedy wróciłem ze spotkania, odkryłem, że bagażnik (tylna klapa?) był lekko otwarty. Samochód nie został w żaden sposób uszkodzony, ani nie otrzymałem komunikatu o błędzie, że samochód jest odblokowany (Mercedes Me). Wczoraj, po włożeniu rzeczy do biegania do bagażnika, odjechałem, tylko po to, by bagażnik otworzył się, gdy jechałem drogą. Później, gdy zaparkowałem, zauważyłem, że bagażnik nie zamyka się do końca. Czy jacyś użytkownicy zauważyli to samo lub czy to dokładnie ten problem w tym poście? Mam samochód od nieco ponad roku. Zazwyczaj, gdy zamykam samochód, po prostu odchodzę, zakładając, że jest prawidłowo zamknięty. Myślę, że nie był prawidłowo zamknięty wcześniej w tym tygodniu.
Przy okazji, wydaje się, że Mercedes Me nie sprawdza, czy bagażnik jest otwarty, aby wysłać komunikat o błędzie, wydaje się, że sprawdza tylko, czy drzwi są odblokowane. Moim zdaniem to głupota, że otwarty bagażnik nie kwalifikuje się jako odblokowany samochód - myślę, że w ten sposób skradziono mój plecak! Jeśli wejdziesz do aplikacji, wyświetla ikonę otwartego bagażnika i ikonę zablokowanego pojazdu, obok siebie! Wyobrażam sobie, że to drugie jest prostym rozwiązaniem dla Mercedesa, aby sprawdzić, czy wszystkie drzwi i/lub bagażnik są otwarte przed wysłaniem komunikatu o błędzie i nie byłoby to zbyt trudne do wdrożenia (mam ponad 30 lat w IT)
Mimo że możliwość zamykania samochodu z odległości działa, nie można zamknąć bagażnika, to ostatnie może być logiczne, jeśli coś uniemożliwia jego zamknięcie lub jeśli obecna jest osoba. Jednak wystarczyłby prosty komunikat o błędzie - "Mercedes Me nie może zablokować Twojego pojazdu, ponieważ bagażnik/tylna klapa jest otwarta. Należy go zamknąć ręcznie."
Co gorsza, dealer jest gotów sprawdzić mój samochód, ale chce, żebym wynajął od nich samochód, podczas gdy sprawdzają problem z samochodem. Czy ktoś spotkał się z dealerami o podobnej arogancji w Szwajcarii lub gdziekolwiek indziej?