Mercedes-Benz GLA Forum banner

Stukanie/walenie z tyłu 2018 GLA-250 4Matic

2 reading
7.1K views 21 replies 9 participants last post by  Alex 3  
#1 ·
Samochód mojej córki to Mercedes GLA-250 4Matic z 2018 roku. Ma przejechane 81 702 mil. Kupiliśmy go jako używany od bardzo renomowanego dealera w 2020 roku.

Zaczęliśmy słyszeć, przy niższych prędkościach, czasami podczas ruszania z miejsca, dudniący/stukający dźwięk, który dochodzi z tyłu pojazdu. Kiedy to występuje, wydaje się, że dzieje się to podczas jazdy na wprost, w przeciwieństwie do skręcania kierownicą. Nie trzeba osiągać dużej prędkości, aby dźwięk zniknął, a samochód jest cichy jak mysz.

Zabraliśmy go do Firestone, aby wymienić opony, zanim wróciła na studia i zapytaliśmy ich o to. Zbadali go i stwierdzili, że ustawienie i wyważenie są w porządku, ale stwierdzili, że 2 opony mają pewne cechy „cuppingu”, które mogą powodować hałas, więc wymienili 2 podejrzane opony na 2 nowe.

Wyjechaliśmy z domu, aby zawieźć samochód z powrotem do naszej córki na studia, początkowo myśląc, że poprzednie dudniące/stukające dźwięki już nie występują, ale ponownie pojawiły się, gdy wjechaliśmy do naszego hotelu z małą prędkością zeszłej nocy.

Czytam informacje o tym, że może to być problem z tylnym mechanizmem różnicowym lub przegubem uniwersalnym.

Wszelkie sugestie od kogokolwiek na tym forum są bardzo mile widziane, ponieważ chcielibyśmy w pełni dotrzeć do sedna sporadycznego hałasu i go rozwiązać.

Nie dzieje się to cały czas i wydaje się być losowe, kiedy występuje przy bardzo niskich prędkościach.

Dziękuję z góry.

#4 ·
Uważam, że wymiana oleju w tylnym dyferencjale co 10 000 mil jest dobrym rozwiązaniem. Zaczynam brzmieć jak zdarta płyta na tym forum w tej kwestii. Ale wymiana oleju rozwiązała wiele problemów z hałasem. I moim zdaniem jest to po prostu dobra konserwacja zapobiegawcza.
Rozumiem to uczucie, ale 10 000 to trochę za dużo, jeśli pomyślisz o wymianie oleju w silniku.
Co mówi instrukcja serwisowa o interwałach serwisowych tylnego dyferencjału?

#8 ·
Mogę się mylić co do 20 tys. mil, ponieważ 50 tys. km to 30 tys. mil.

Konserwacja jest napędzana sprzedażą, a fabryka martwi się... jakie jest minimum, aby większość samochodów przeszła okres gwarancji? Potem każda awaria to pieniądze w banku dla dealerów.

Będąc członkiem tego forum od kilku lat, pojawiły się dwie główne kwestie...

1. Tylne dyferencjały w tych samochodach są delikatne.

2. Nigdy nie otwieraj szyberdachu!!!!!

Tak, awarie akumulatorów tworzą gremliny i były obawy dotyczące termostatów, pomp wodnych i PCV, a także kilku innych rzeczy.

Ale 1 i 2 powyżej wciąż się pojawiają. Konserwacja jest ustalana samodzielnie. Ale, moim zdaniem, istnieje związek między kosztem naprawy, kosztem serwisu a harmonogramem konserwacji. Po prostu mówię.

#9 ·
Ta dyskusja w pewien sposób doprowadziła mnie do dalszych poszukiwań.
Jedyne odniesienie, jakie mogę znaleźć do wymiany tylnego dyferencjału przy każdym serwisie A, dotyczy tylko modeli AMG, w tym GLA.
Na długiej liście serwisów nie ma niczego, co choćby w przybliżeniu mówi, kiedy należy wymienić tylny dyferencjał GLA.
Biorąc pod uwagę koszty i zakładając, że ktoś jeździ około 20000 km rocznie, planowałbym wymieniać go co dwa lata razem z płynem hamulcowym, po tym jak zrobiłem to po raz pierwszy przy zakupie samochodu, co moim zdaniem powinien zrobić każdy nowy właściciel używanego samochodu.

#10 ·
Samochód mojej córki to Mercedes GLA-250 4Matic z 2018 roku. Ma przejechane 81 702 mil. Kupiony jako używany od bardzo renomowanego dealera w 2020 roku.

Zaczęliśmy słyszeć, przy niższych prędkościach, czasami podczas ruszania z miejsca, dudniący/stukający dźwięk, który dochodzi z tyłu pojazdu. Kiedy występuje, wydaje się, że dzieje się to podczas jazdy na wprost, w przeciwieństwie do skręcania kierownicą. Nie trzeba osiągać dużej prędkości, aby dźwięk zniknął, a samochód jest cichy jak mysz.

Zabraliśmy go do Firestone, aby wymienić opony, zanim wróciła na studia i zapytaliśmy ich o to. Zbadali go i stwierdzili, że ustawienie i wyważenie są w porządku, ale stwierdzili, że 2 opony mają pewne cechy "cupping", które mogą powodować hałas, więc wymienili 2 podejrzane opony na 2 nowe.

Wyjechaliśmy z domu, aby zawieźć samochód z powrotem do naszej córki na studia, początkowo myśląc, że poprzednie dudniące/stukające dźwięki już nie występują, ale pojawiły się ponownie, gdy wjechaliśmy do naszego hotelu z małą prędkością zeszłej nocy.

Czytam informacje o tym, że może to być problem z tylnym mechanizmem różnicowym lub przegubem uniwersalnym.

Wszelkie sugestie od kogokolwiek na tym forum są bardzo mile widziane, ponieważ chcielibyśmy w pełni dotrzeć do sedna sporadycznego hałasu i go rozwiązać.

Nie dzieje się to cały czas i wydaje się być losowe, kiedy występuje przy bardzo niskich prędkościach.

Z góry dziękuję.
Zadzwoń do lokalnego mechanika/stacji benzynowej i powiedz im, że chcesz płukanie i napełnienie tylnego mechanizmu różnicowego. Podaj im markę/model swojego GLA. Poproś ich o wypłukanie oleju z tylnego mechanizmu różnicowego i napełnienie nowym (1 kwarta to wszystko, czego potrzeba). W rzeczywistości potrzeba nieco mniej niż pełna kwarta.

Miałem ten hałas w moim GLA 4-Matic z 2019 roku i jak tylko wypłukałem stary i napełniłem nowym olejem = Hałas/szarpanie/opóźnienie ZNIKNĘŁY CAŁKOWICIE!! Zmiana biegów była tak płynna.

#12 ·
To bardzo dobry kierunek, ale według filmu z YouTube od SPA Auto Sam MB zaleca podwójne płukanie. Sam robi jedno, testuje na drodze i jeśli problem nie zniknie, robi drugie.
Zgadzam się z tym. Zrobiłem jedno płukanie i zadziałało. Właśnie zrobiłem drugie płukanie, ponieważ tydzień temu miałem zaplanowaną wymianę oleju. Więc w ciągu ostatnich 15 000 mil zrobiłem dwa płukania i zmiana biegów poprawiła się tylko o tyle.