Mercedes-Benz GLA Forum banner

2021 GLA Trwałe wyłączenie automatycznego start/stop?

2 reading
5.5K views 5 replies 4 participants last post by  Mike_PL  
#1 ·
Czy możesz mi powiedzieć, czy istnieje sposób na trwałe wyłączenie funkcji auto start/stop w modelu 2021 GLA 247?
Albo może da się to zrobić tak, żeby funkcja była domyślnie wyłączona po uruchomieniu (mam to w moim Audi; funkcja przycisku jest odwrócona; funkcja jest w pozycji wyłączonej za każdym razem, gdy uruchamiam samochód)?

#2 ·
Czekam, aż brytyjski OBDeleven uwzględni Mercedesa, ponieważ ich klucz sprzętowy może robić podobne rzeczy w Audi/VW i BMW. Może pewnego dnia.

Nie ma sposobu, aby zrobić to elegancko. Jednak w modelach sprzed 2020 roku, gdy mała bateria litowo-jonowa ulegnie awarii, przestaje działać również funkcja automatycznego start/stop. Nie jestem pewien, czy to samo dotyczy modeli 2020+.

#3 ·
Nie ma sposobu, aby zrobić to elegancko. Jednak w modelach sprzed 2020 roku, gdy mały akumulator litowo-jonowy ulegnie awarii, przestaje działać również funkcja automatycznego start/stop. Nie jestem pewien, czy to samo dotyczy modeli z 2020 roku i nowszych.
Mój system start-stop z 2022 roku pamięta ostatnie ustawienie po ponownym uruchomieniu (pracuję w branży komputerowej i nie mogę przypomnieć sobie odpowiedniego terminu z branży motoryzacyjnej), ale musiał zostać zakodowany za pomocą klucza sprzętowego OBD2 z facetem, który wie, co robi. Rzeczywiście nieeleganckie, zwłaszcza jeśli jesteś majsterkowiczem. Poszukaj kodera, jeśli jesteś zainteresowany - użyłem RJ Automotive z siedzibą w Anglii, ale wszystko zrobiłem online.

I tak, funkcja pozostaje wyłączona, jeśli akumulator litowo-jonowy nie ma wystarczającego naładowania, ale ponieważ istnieją inne funkcje, które zależą od tego akumulatora, nie jest to warte kompromisu. Myślę, że adaptacyjny tempomat również zależy od tego akumulatora, ale nie cytuj mnie...