Mercedes-Benz GLA Forum banner

Problemy z przekładnią

95K views 74 replies 29 participants last post by  Wayne  
#1 ·
Po przejechaniu 2500 mil moim GLA zaczynam doświadczać problemów z skrzynią biegów i zastanawiam się, czy komuś jeszcze się to przydarzyło?

Często, gdy wrzucam wsteczny, wydaje się, że nie załącza się od razu, więc czekam chwilę, powoli dodaję gazu (mówimy o dodatkowych 300-500 obr./min), a wtedy skrzynia gwałtownie się załącza, rozlewając kawę i skręcając karki wszystkim w pojeździe. Wydaje się, że dzieje się tak głównie wtedy, gdy samochód został w pełni rozgrzany, zaparkowany i uruchomiony, zanim całkowicie ostygnie.

Na początku myślałem, że to ja, ale to samo przydarzyło się mojej żonie w niedzielę, kiedy prowadziła. A dziś rano próbowałem zaparkować równolegle i podczas zmiany z biegu wstecznego na jazdę do przodu stało się to samo; wydawało się, że się nie załącza, więc wrzuciłem luz i z powrotem na jazdę do przodu, poczekałem sekundę lub dwie, dodałem trochę gazu, a potem nastąpiła gwałtowna zmiana na 1. bieg, która prawie wbiła mnie w tylny zderzak samochodu, za którym parkowałem.

Czy ktoś jeszcze doświadczył podobnego problemu, zanim zaniosę go do sprawdzenia?

#2 ·
Czy ktoś jeszcze doświadczył podobnego problemu, zanim zaniosę to do sprawdzenia?
DCT powinno mieć trochę "luzu", ponieważ jest to zautomatyzowana "manualna" skrzynia biegów wykorzystująca pakiety sprzęgła, jednak to brzmi jak NADMIERNY luz. Sugerowałbym, aby sprawdził to dealer. Nie słyszałem o tym problemie na forach CLA, więc nie sądzę, aby był to powszechny problem z tą konkretną skrzynią biegów.

Mam nadzieję, że potrzebuje tylko aktualizacji oprogramowania

#4 ·
DCT powinno mieć trochę 'luzu', ponieważ jest to zautomatyzowana 'manualna' skrzynia biegów wykorzystująca pakiety sprzęgła, jednak to brzmi jak NADMIERNY luz. Zleciłbym dealerowi sprawdzenie tego. Nie słyszałem o tym problemie na forach CLA, więc nie sądzę, żeby był to powszechny problem z tą konkretną skrzynią biegów.

Mam nadzieję, że wystarczy aktualizacja oprogramowania
Czy był już przypadek, w którym Benz zrobił to wcześniej? Gdzie po prostu aktualizują oprogramowanie, aby naprawić taki problem? Ponieważ jest to ciągły problem z CLA od samego początku i minęło już ponad rok, a oni nic nie zrobili.

MB wspomniało, że naprawili szybkie zmiany biegów z CLA do GLA, ale wydawało się, że nie zajęli się problemem, gdy samochód rusza ze startu.

#7 ·
Mam podobny problem z moim 2015 GLA45 AMG. Kiedy pojazd jest zimny i jadę do tyłu, jadę do przodu, a następnie znowu do tyłu z niewielkim przyspieszeniem, jak w przypadku zawracania na dwa razy, skrzynia biegów uderza i samochód reaguje tak, jakby wjechał w ścianę. Samochód jest u dealera, ale nie mogą powtórzyć problemu. Jadę dziś rano, aby sprawdzić, czy mogę zademonstrować problem dealerowi.

#12 ·
Tak, potrzebuję też kilku szczegółów, na przykład jaka to konkretna aktualizacja? Chciałbym zabrać to do mojego dealera i móc im dokładnie powiedzieć, która to aktualizacja.

Byłbym bardzo zadowolony, gdybym mógł po prostu szybciej wystartować ze startu zatrzymanego. Widzę, że te recenzje są lepsze niż 4,8 sekundy na 0-60 MB w GLA45, ale wyobraźcie sobie, jak bardzo ten czas byłby lepszy, gdyby start nie był tak powolny/niepewny?

• Like
Reactions: denicantu
#13 ·
Tak, ja też potrzebuję kilku szczegółów, na przykład, jaka to konkretna aktualizacja? Chciałbym zabrać to do mojego dealera i móc im dokładnie powiedzieć, która to aktualizacja.

Byłbym bardzo zadowolony, gdybym po prostu uzyskał szybszy start z postoju. Widzę, że te recenzje są lepsze niż 4,8 sekundy na 0-60 MB w GLA45, ale wyobraźcie sobie, jak bardzo ten czas byłby lepszy, gdyby start nie był tak powolny/niepewny?
Cześć nightstar, czy masz na myśli po prostu wdepnięcie w gaz czy uruchomienie trybu startu wyścigu
ZDJĘCIE 1-Oto mój start w wyścigu, ale było mokro, kiedy to robiłem

ZDJĘCIE-2 Również melodia Rebellion stage 1 na sucho

Attachments

#14 ·
Właściwie mówię o codziennej jeździe, czasami od czerwonego alarmu, czuję się tak, jakbym naciskał pedał gazu i mija sekunda, zanim samochód się poruszy. A w trybie sportowym czasami wydaje się bardziej powolny, gdy naciskasz gaz i nic się nie dzieje i musisz jakoś mocniej wcisnąć i samochód po prostu skacze do przodu.

Nie jestem pewien, dlaczego MB tego nie naprawia, jeśli to prosta kalibracja oprogramowania?

• Like
Reactions: denicantu
#22 ·
Właściwie mówię o codziennej jeździe, czasami od czerwonego alarmu, czuję się, jakbym naciskał pedał gazu i mija sekunda, zanim samochód się poruszy. A w trybie sportowym czasami wydaje się bardziej powolny, gdy naciskasz gaz i nic się nie dzieje i musisz jakoś mocniej wcisnąć i samochód po prostu skacze do przodu.

Nie jestem pewien, dlaczego MB tego nie naprawia, jeśli jest to prosta kalibracja oprogramowania?
Rozmawiałem o tym z żoną, ponieważ wgrałem w to tuning Rebellion, to już się nie zdarza
Powiedziała, że przed tuningiem bardzo wahała się przed wyjeżdżaniem na skrzyżowaniach, gdy nadjeżdżały samochody, powiedziała, że naciska pedał i samochód rusza bez wahania
Miałem tuningi aftermarket w moich ostatnich 3 samochodach, dodatkowa moc jest świetna przez pierwsze kilka tygodni, ale bardziej chodzi mi o to, co lubię w prowadzeniu

Mam nadzieję, że to ci pomoże

#15 ·
ahhh...ok, zauważyłem to samo od czasu do czasu. Zastanawiasz mnie teraz, czy dzieje się tak cały czas, czy też na początku, gdy samochód jest zimny, nie jeżdżę dużo samochodem, ale jestem prawie pewien, że silnik był zimny, kiedy mi się to przydarzyło. Tylko taka myśl....

#16 ·
Tak, zdarza się to często, nawet po tym, jak silnik porządnie się rozgrzeje. Zazwyczaj jeżdżę w ruchu stop-and-go przez około 45-60 minut w obie strony dziennie i doświadczam tego prawie codziennie. Skrzynia biegów jest po prostu nieregularna, są chwile, kiedy pracuje płynnie, ale czasami po prostu się waha, ale to może zależeć od nachylenia/spadku drogi?

Jestem już do tego przyzwyczajony, ale wciąż wiem, że tam jest.

#17 ·
Tak, zdarza się często, nawet po tym, jak silnik się porządnie rozgrzeje. Zazwyczaj jeżdżę w ruchu stop and go przez około 45-60 minut w obie strony dziennie i doświadczam tego prawie codziennie. Skrzynia biegów jest po prostu nieprzewidywalna, są chwile, kiedy pracuje płynnie, ale czasami po prostu się waha, ale to może zależeć od nachylenia/spadku drogi? Jestem już do tego naprawdę przyzwyczajony, ale wciąż wiem, że tam jest.
Nie jeździmy w ruchu stop and start, więc nie jest to dla mnie prawdziwy problem. Byłoby interesujące zobaczyć, co powie Twój dealer... Powodzenia!!!!

#19 ·
W końcu zabieram się za podzielenie się aktualizacją mojego pierwotnego problemu.

Teraz, gdy pogoda w stanie Minnesota robi się cieplejsza, nie mogę odtworzyć twardego/gwałtownego przełączania z P na R, R na D i P na D. Dealer miał go na weekend (i przejechał tylko około 10 mil) i nie był w stanie odtworzyć problemu.

Nie było wzmianki o aktualizacji oprogramowania, ale nie czytałem również tego wątku, aby wiedzieć, że była taka, o którą mogłem zapytać, kiedy tam byłem.

JEDNAK zauważam niektóre objawy opóźnionego załączenia po zatrzymaniu, a moje zmiany z D na R (np. podczas parkowania) wydają się trwać wiecznie. Teraz, gdy nie podróżuję służbowo przez najbliższe kilka tygodni, zamierzam nagrać kilka filmów i zabrać GLA z powrotem do dealera w celu ponownego sprawdzenia.

#21 ·
Było kilka problemów

1. Samochód wrzucał na luz, gdy skręcałem w boczną drogę, zwłaszcza podczas redukcji biegu. Raz ledwo uniknąłem wypadku.
2. Występowało gwałtowne szarpnięcie tuż przed zatrzymaniem samochodu w ruchu ulicznym.
3. Musiałem wcisnąć pedał przyspieszenia głęboko, zanim nastąpił ruch.

Wszystko powyższe zostało naprawione po aktualizacji.

Przy zatrzymywaniu się w ruchu ulicznym, teraz pozostawał na 2. biegu i pozostawał na nim przez kilka sekund, a następnie wrzucał 1. bieg, co naprawiło szarpanie.

Przyspieszenie reagowało teraz na najmniejsze wciśnięcie pedału.

Samochód automatycznie redukował bieg w momencie zmiany trybu jazdy z ECO na SPORT.

#23 ·
Ja również doświadczam tego samego gwałtownego przesunięcia podczas startu. Doświadczyłem tego zarówno do tyłu, jak i do przodu. Mam samochód dopiero od 3 miesięcy i przywiozłem go z powrotem do dealera. Powiedzieli mi, że nie mogą powtórzyć problemu, ale zrobili aktualizację. To wciąż nie rozwiązało problemu i stwierdzenie, że jestem rozczarowany, jest eufemizmem. Jestem zaskoczony, że wszyscy w samochodzie nie dostali urazu kręgosłupa szyjnego, to tak gwałtowne przesunięcie. Jakieś pomysły, co spróbować dalej?

#24 ·
Dla właścicieli GLA 45.... Myślę, że problem z wciśnięciem pedału przyspieszenia z zatrzymania to zaprogramowany "soft launch". Race start to jedna z funkcji. Ale "soft launch" to program, który pozwala samochodowi budować obroty, a następnie po prostu ruszyć. W przypadku 45-tek niektóre modele wymagają przytrzymania hamulca, a następnie wciśnięcia pedału gazu do oporu i obserwowania, jak obroty rosną i utrzymują się na poziomie około 3 tys. obr./min, a następnie zwolnienia hamulca. GLA w USA nie działa w ten sposób. Uważam, że wystarczy mocno przyspieszyć z zatrzymania. Kiedy to robię, niezależnie od tego, czy jestem w trybie S, czy M, mam soft launch. Samochód ledwo się porusza, a obroty rosną do 3 tys. obr./min, a potem po prostu rusza. Jeśli przyspieszasz powoli z zatrzymania, to się nie dzieje. Wydaje się, że musimy przyspieszać powoli, aby natychmiast się poruszyć, ale jeśli przyspieszysz za bardzo, samochód spróbuje soft launch i po prostu stanie w miejscu. Jeśli to prawda, to myślę, że lepiej byłoby zaprogramować soft launch inaczej, ponieważ miło byłoby przyspieszać bardziej energicznie i uruchomić samochód jak najszybciej.

#25 ·
Najbardziej przerażające doświadczenie z tym samochodem dzisiaj rano, myślę, że czytałem tutaj, że ktoś miał podobne doświadczenie?

Zatrzymałem się na światłach, zapaliło się zielone i zabrałem nogę z hamulca i powoli nacisnąłem gaz i wtedy BUM coś po prostu poczułem i usłyszałem jakbym dostał strzał z tyłu. Szybko spojrzałem za siebie, czy dostałem strzał z tyłu i nie było za mną żadnego samochodu. To było po prostu przerażające doświadczenie.

Po głośnym huku i nagłym podskoczeniu samochodu do przodu, jechał tak jak zwykle.

~700 mil w samochodzie i po raz pierwszy tego doświadczyłem.

#27 ·
Mój GLA idzie do dealera jutro rano. W końcu mam kilka incydentów gwałtownej zmiany biegu wstecznego na wideo, a wczoraj chciałem przyspieszyć od zielonego światła i skrzynia biegów nie załączyła się aż do około 2000 obr./min, a potem szarpnęła do przodu. Nawet moja żona zauważyła, że ​​ciągle "szuka" biegów w trybie eco. Mam nadzieję, że jest to związane z oprogramowaniem, ponieważ w ciągu ostatnich kilku tygodni stało się to najgorszym pojazdem, jaki kiedykolwiek posiadałem.

Oczekuj aktualizacji, miejmy nadzieję, do poniedziałku.

#28 ·
Po prawie tygodniu jazd testowych przez techników i kierownika warsztatu, dealer nie był w stanie odtworzyć problemu z moją skrzynią biegów. Nawet po obejrzeniu filmu przyznają, że może występować problem, ale nie są pewni, co z tym zrobić.

Żadne aktualizacje oprogramowania nie są również dostępne dla mojej konkretnej wersji. I oczywiście skrzynia biegów działa dobrze dla mnie przez ostatnie dwa dni.

Dealer otworzył sprawę w MB, aby sprawdzić, czy występują podobne problemy.

*wzruszenie ramionami*

#29 ·
Mam ten sam problem... Odkąd oddałem mojego GLA z powrotem do warsztatu, przeprowadzili aktualizację oprogramowania, która sprawiła, że jazda moim GLA w trybie sportowym jest o wiele przyjemniejsza, w końcu trzyma się drogi i ładnie wkręca się na obroty.

Problem polega na tym, że przechodząc z parkowania na pierwszy bieg i powoli przyspieszając na drugi, hałas "BOOM" pojawia się za każdym razem, gdy wyjeżdżam z parkingu w pracy. Nie mogę tego odtworzyć w żadnym innym miejscu, tylko w tej konkretnej lokalizacji.

Wygląda na to, że sposób, w jaki mój samochód jest zaparkowany, sposób, w jaki uderza w nierówność, a następnie "BOOM"... Dziś znowu zadzwoniłem do dealera i wraca do warsztatu.

Jeździ się dobrze, ale teraz naprawdę chcę naprawy tego, obawiam się, że coś się zepsuje za każdym razem, gdy to się dzieje.

Serwis powiedział, że może to być wadliwy solenoid... Będzie trzeba sprawdzić, czy komputer zarejestrował to zdarzenie.

#30 ·
Jeśli zdarza się to często i w tym miejscu, pomocne może być nagranie wideo i pokazanie go dealerowi.