Mercedes-Benz GLA Forum banner

Tryb żeglugi

14K views 12 replies 10 participants last post by  RKN GLA  
#1 · (Edited)
Niedawno jechałem i to zobaczyłem.
Rozumiem, że to tryb żeglowania.
Brak odniesienia w instrukcji obsługi, więc zacząłem się tym zajmować.
To tryb skrzyni biegów, w którym włączone jest żeglowanie.
Podobno trzeba być w trybie C z włączonym trybem eco i jazdą po autostradzie.
Dla mnie to rzadka sytuacja, ponieważ wyłączam eco start stop, zanim wjadę na autostradę.
To ma oszczędzać trochę paliwa, ale z moją nogą udaje mi się tylko 17.

#3 ·
To rzeczywiście tryb żeglugi. A jeśli mieszkasz w okolicy długich zjazdów lub stopniowych spowolnień, może to pozwolić na znaczny wzrost zużycia paliwa.

Poprzedni samochód Pam był hybrydą. Więc przyzwyczailiśmy się do wyłączania silnika. Więc nie stresuję się trybem eco. Więc nigdy nie myślałem o tym, czy eco jest wymagane, czy nie. Ale robisz ciekawą obserwację.

#10 ·
Tak, to! Ha ha ha! Rozpędź to stare żelazo, a na pewno będzie się toczyć dalej. A może wpadli w tryb "żeglowania"?

Jestem prawie pewien, że działało to z wyłączonym trybem ECO, ale nie mogę być pewien. Wiem tylko, że zwykle wyłączam go w drodze do domu, żeby się nie wyłączał, kiedy wjeżdżam do garażu, tylko po to, żeby znowu go uruchamiać, żeby go wyłączyć. I wczoraj w drodze do domu "żeglowałem".

Standard w Coup DeVille z lat 70., wszystkich Lincolnach, większości Buicków

#6 ·
Miałem GLA z 2017 roku i jeśli byłeś w trybie Eco i zdjąłeś nogę z gazu, na stronie zużycia/mpg wyświetlał się napis "Tryb żeglowania", a D świeciło na zielono. Mój GLA z 2021 roku robi to samo, bez żadnej informacji o trybie żeglowania.

#8 ·
Właśnie spróbowałem ponownie, tym razem z prędkością w sąsiedztwie, około 30 mil na godzinę. Włącza się.
W momencie, gdy naciskam przycisk start-stop, aby wyłączyć zielone światło (gdy samochód jedzie), tryb żeglowania znika.
Musisz zostawić włączony tryb eco-start-stop, aby to działało. I będzie działać również przy niskich prędkościach.

#13 ·
Nie wiedziałem, że ta funkcja ma nazwę. W trybie eco (przycisk dynamicznego wyboru), gdy puszczam gaz, obroty natychmiast spadają, D jest zielone, a numer biegu znika. Fajnie na drogach, które nie wymagają częstego zatrzymywania się lub nagłego przyspieszania, lub na pustej autostradzie, ponieważ skrzynia biegów może potrzebować trochę czasu, aby ponownie się załączyć. Podoba mi się, że opór toczenia jest bardzo mały i oszczędza paliwo. Myślę, że pomoże to również uniknąć uwagi policji, jeśli/kiedy dostanę wydech.
Pomaga to również moim statystykom wyświetlania eco (jestem bardzo podekscytowany, gdy wszystkie trzy paski są zmaksymalizowane i zaczyna migać).