Aby dodać kilka własnych obserwacji dotyczących aktywności elektrycznej w trybie uśpienia dla GLA 45 z 2019 roku:
-Silnik dmuchawy czasami włącza się po około godzinie po wyłączeniu. Zmierzyłem to i trwa to około 30 minut. Rzeczywiście można poczuć bardzo delikatny przepływ powietrza wydobywający się z otworów wentylacyjnych podczas pracy. W pewnym momencie, używając zacisku amperometrycznego na ujemnym kablu akumulatora, zauważyłem prąd około 500 mA. Było to po tym, jak samochód był zaparkowany przez pewien czas, a natychmiastowa aktywność modułu bezpośrednio po zaparkowaniu już dawno minęła. Kiedy wyciągnąłem BEZPIECZNIK 202 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika ("Stationary Heater Control Unit"), natężenie prądu spadło do typowego poboru spoczynkowego 50 mA, który jest zawsze obecny, gdy samochód śpi. Przyjrzałem się schematom elektrycznym WIS i zauważyłem, że silnik dmuchawy jest w jakiś sposób połączony z tym bezpiecznikiem (wydaje się, że jest również powiązany z bezpiecznikiem w przestrzeni na nogi pasażera i potwierdziłem to, mierząc spadek napięcia na bezpieczniku podczas pracy dmuchawy).
-Kiedy samochód jest w trybie uśpienia, a nawet po tym, jak stał przez noc, słyszałem ledwo słyszalny szum, który trwał kilka godzin i brzmi jak przepływ cieczy przez rurę lub przewody. Brzmi dokładnie jak napełnianie zbiornika toalety po spłukaniu. Moim zdaniem i używając aplikacji do wykrywania dźwięku w telefonie, wydaje się, że dźwięk pochodzi z czegoś, co wydaje się być małą czarną, cylindryczną pompą, która znajduje się za lewą stroną przedniego zderzaka. Może to być bardzo dobrze pompa, o której mowa w poście nr 25 powyżej. Ścisnąłem większość rurek wychodzących z niej, ale po prostu czułem, jakby miały w sobie powietrze; nie wykryłem żadnych zmian w dźwięku, nie poczułem żadnych wibracji ani dowodów przepływu itp.
-W kilku rzadkich przypadkach słyszałem bardzo krótki dźwięk gwizdania z komory silnika po tym, jak samochód był w trybie uśpienia przez jakiś czas, dokładnie jak dźwięk wydawany, gdy wypuszczasz krótki podmuch powietrza z balonu, ściskając i rozciągając na zewnątrz otwór balonu (czyż wszyscy tego nie robiliśmy, żeby denerwować wszystkich, kiedy byliśmy dziećmi - czy może ja byłem tylko dupkiem? [Pytanie retoryczne tutaj]). Zdecydowanie brzmiało to jak uwalniany gaz. Pamiętam, że to badałem i doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie miało to związek z układem klimatyzacji/parowania.
-Rzeczywiście, gdy występuje pobór prądu, taki jak działający silnik dmuchawy, gdy samochód jest zablokowany lub odblokowany, szyby są zdalnie opuszczane/podnoszone itp., pobór prądu ustanie.
-System SOS uruchamia się z pewną regularnością, gdy samochód śpi (może raz na godzinę lub nawet rzadziej). Nie jestem pewien, czy wymaga to, aby ktoś siedział na fotelu kierowcy, tak aby czujniki wagi siedzenia były aktywowane. Obserwowałem to sprawdzanie SOS wiele razy, siedząc w moim samochodzie. Wierzę, że byłem tego świadkiem również wtedy, gdy nie siedziałem w moim samochodzie, ponieważ widziałem kilka błysków światła dochodzących z tego miejsca, przechodząc obok samochodu; ale nie jestem pewien.
Oto wyniki 2,5-dniowego filmu poklatkowego, który zrobiłem za pomocą kamery Go Pro ustawionej na robienie zdjęć co 5 sekund, podczas gdy woltomierz i zacisk amperometryczny monitorowały główny akumulator OEM MBZ w trybie uśpienia w moim GLA 45 z 2019 roku. Oś X pokazuje czas w sekundach, a dwie osie Y pokazują natężenie prądu w A i napięcie w V. Otwierałem i zamykałem drzwi raz na 12 godzin, aby obudzić system i pozwolić mu ponownie zasnąć, a także aby skorygować wszelkie dryfy, które mogłyby wystąpić z woltomierzem/zaciskiem amperometrycznym. Ostatni skok to uruchomienie samochodu (musiałem obciąć piki A i V, aby dopasować ogólną skalę).
Oto kilka wniosków z wykresu:
-Trudno to stwierdzić ze względu na skalowanie, ale pobór prądu spoczynkowego dla mojego GLA 45 wynosi zdecydowanie około 40-50 mA (testowałem/potwierdziłem to wiele razy poza powyższymi danymi, w tym używając ustawienia natężenia prądu o wyższej rozdzielczości na zacisku amperometrycznym niż to użyte powyżej). Nie miałem żadnych urządzeń peryferyjnych, które pobierałyby prąd z akumulatora po wyłączeniu pojazdu.
-Występują nieznane spadki napięcia, które występują od czasu do czasu (podejrzewam, że przynajmniej niektóre z nich są spowodowane wspomnianymi testami SOS, ponieważ niektóre obrazy poklatkowe pokazują błysk światła w pobliżu górnej części przedniej szyby - być może wszystkie są spowodowane przez SOS, ale nie wiedziałbym, ponieważ obraz jest robiony tylko raz na 5 sekund, a błyski nie utrzymują się tak długo).
-Widać, że napięcie i natężenie prądu są odwrotnie proporcjonalne, jak należałoby się spodziewać. Jeśli spojrzysz na surowe dane, to niesamowite, jak blisko są skorelowane. Użyłem dwóch całkowicie oddzielnych urządzeń do pomiaru napięcia i prądu, a nawet drobne wahania prądu konsekwentnie korelują z drobnymi wahaniami napięcia - czułość i spójność tego mnie zadziwia i wzmacnia moją wiarę w wierność pomiarów.
-Ogólne napięcie akumulatora regeneruje się po każdym spadku, ale z czasem zdecydowanie powoli maleje. W tym przypadku mój akumulator przeszedł z ~12,55 V do ~12,35 V w ciągu 2,5 dnia w temperaturze ~50 °F (powinienem zauważyć, że stan mojego akumulatora podczas tych testów nie był najlepszy; w rzeczywistości testy te zostały wykonane w celu zebrania informacji o stanie mojego akumulatora w tym czasie - nie będę wchodził w więcej szczegółów, ale wierzę, że powyższe dane mają zastosowanie do przeciętnego akumulatora OEM GLA (A001-982-8108, 12V 80AH 800 CCA, AGM) i rzucają światło na niektóre z aktywności elektrycznych zachodzących w trybie uśpienia.
W każdym razie, powyższe to kilka obserwacji, które poczyniłem dotyczących aktywności elektrycznej w GLA 45 w trybie uśpienia.