Mercedes-Benz GLA Forum banner

DPF został wysłany do czyszczenia, ale błąd kodu filtra nadal się pojawia

4 reading
11K views 5 replies 5 participants last post by  Connor  
#1 ·
Mam GLA 220D 4Matic 170KM Myślę, że to X156.905, a dokładniej

Po 3 latach jazdy dostałem kod błędu wysokiej zawartości sadzy w DPF P2463 i P2463(09)

Wymuszona regeneracja nie pomogła, więc filtr został wyjęty z samochodu i wysłany do firmy, która go wyczyściła.
Firma ta zmierzyła spadek ciśnienia na DPF przed i po czyszczeniu i stwierdziła, że jest jak nowy.

PROBLEM: Kody błędów pozostają! - Kasuję kody i wracają po 20/30 minutach jazdy
Czy muszę poinformować ECU, że filtr został wymieniony? Jeśli tak, to jak to zrobić?

Narzędzie diagnostyczne może wyświetlać ciśnienie spalin i na biegu jałowym jest bliskie ciśnieniu atmosferycznemu
Wkręcanie na obroty, a zwłaszcza przyspieszanie samochodu, zwiększa ciśnienie spalin do około 3 barów (0,2 psi)
Czy to normalne ciśnienie?
Jeśli jest wysokie, a filtr jest czysty, czy może to być czujnik różnicy ciśnień?
...czy to mało prawdopodobne, ponieważ wyświetla zmienne ciśnienie i nie jest zablokowane na 0 lub wysokim poziomie.

Ponadto: Od czasu do czasu otrzymuję kod błędu P061(00)
MYŚLĘ, że to dlatego, że przy włączonej kontrolce silnika, jeśli wkręcam na wysokie obroty, silnik nie dostarcza oczekiwanego momentu obrotowego, więc MYŚLĘ, że to tylko konsekwencja problemów z DPF - może się mylę...

Czy ktoś ma jakieś pomysły, jak postępować? - Oddanie samochodu do Mercedesa na pewno będzie kosztować 4000 £+, więc skoro DPF przeszedł test ciśnieniowy OK, chciałbym spróbować sam to naprawić

Naprawdę przydałby mi się tutaj Państwa cenny wkład

Z poważaniem

Per Viklund

#3 ·
Cześć Per,

Mam ten sam problem. Czy udało Ci się go rozwiązać?

Z poważaniem
Paweł
Tak naprawdę to nie,
Zmieniliśmy czujnik ciśnienia różnicowego i czujnik temperatury spalin na wszelki wypadek - nie są drogie i łatwe do wymiany

Została nam jedna opcja do zbadania:
Znalazłem w samochodzie starą kartkę z warsztatu poprzedniego właściciela, gdzie mieli podobny problem i rozwiązali go, wyjmując zawór EGR i odnawiając go. -Utknął i dawał prawie identyczne objawy!
Jeszcze nie miałem na to czasu, ale zrobię to jako następne - Znajduje się w nieco trudnej pozycji dla moich dużych ramion, więc pozwolę mojemu mechanikowi to zrobić.

Jeśli sprawdzisz swój EGR przede mną, daj mi znać, jak poszło. -Opublikuję moje wyniki, ale to potrwa kilka tygodni.

/Per

#4 ·
Cześć, mam ten sam problem, samochód traci moc i daje dwa błędy p0299 i p2263, klapa na końcu wydechu jest sprawna, ponieważ często zacina się w pozycji zamkniętej, ale to nie to, czujnik doładowania został zmieniony, szczelność dolotu zrobiona, dpf nie chce się wypalić i myślę, że podejrzewam zapchany katalizator, który jest razem w obudowie dpf i dlatego turbosprężarka nie może zrobić doładowania