Mercedes-Benz GLA Forum banner

2016 GLA klikający dźwięk pod deską rozdzielczą

4.5K views 4 replies 5 participants last post by  RKN GLA  
#1 ·
Czy ktoś z Was ma takie same problemy z odgłosem klikania pod deską rozdzielczą swojego GLA250 4matic? Odgłos klikania pojawia się po uruchomieniu samochodu, ale po minucie znika. Również klapka wlewu paliwa lub drzwiczki czasami się nie zatrzaskują, za każdym razem, gdy je zamykam, słychać odgłos ponownego wsuwania. Powiedziano mi, że to siłownik drzwi; czy łatwo go wymienić? Chciałbym to zrobić sam, żeby zaoszczędzić trochę pieniędzy.

#2 ·
Kiedy w mojej kabinie jest zimno, słyszę klikanie z lewego, skrajnego wylotu powietrza po stronie kierowcy. Gdy kabina się nagrzeje, ustaje. Początkowo trudno jest usłyszeć i zlokalizować dokładną przyczynę, ale trzymając mocno ramkę, potwierdziłem to. Miałem ten sam problem w poprzednim Audi, więc przypuszczam, że to tylko kwestia dopasowania materiałów w moim przypadku (również okrągła ramka w tamtym Audi).

#4 ·
To najbardziej hałaśliwy, grzechoczący i skrzypiący samochód, jaki kiedykolwiek miałem (a miałem Jeepy!). Często w końcu namierzam i rozwiązuję problem z hałasem, tylko po to, by znaleźć nowe. Temperatura zdecydowanie robi różnicę w przypadku niektórych z tych tworzyw sztucznych. Zawsze, gdy rozbieram jakikolwiek obszar tego samochodu, zawsze wpycham w niego wyściółkę i izolację. Moim ulubionym materiałem do tego zadania są głupie wkładki, które są w biustonoszach do spania. Pewnego dnia następny właściciel tego samochodu pomyśli, że ktoś, kto miał sklep z szyciem lub bielizną, musiał być właścicielem tego samochodu!

#5 ·
Witamy. Wydaje się, że to cecha charakterystyczna tych samochodów. Osobiście nie doświadczam żadnych większych grzechotów ani skrzypień (odpukać), ale czynniki wymienione powyżej są potencjalnymi problemami do zbadania. Naciśnięcie na grzechotliwy obszar może ponownie zablokować luźny klips lub usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Niektóre warsztaty audio owijają spód klipsów, które trzymają panele drzwi lub wykończenia, taśmą materiałową, aby zapobiec ich poluzowaniu lub grzechotaniu (patrz połączony film, skopiowany adres URL w odpowiednim czasie). Niektóre maty dźwiękochłonne również pomogłyby w przypadku grzechotów, jeśli są zewnętrzne. Widziałem, jak salony MB przyklejają klipsy do panelu klejem na gorąco, jeśli są luźne lub wibrują, jako naprawę gwarancyjną (klej na gorąco = "gumowa izolacja akustyczna")