Mercedes-Benz GLA Forum banner

Stabilizator tylny ludzie - czy to pomaga im skręcać?

111 views 9 replies 4 participants last post by  Wayne  
#1 ·
Więc chociaż ten samochód jest rakietą na prostej, przydałoby mu się trochę pomocy w kwestii balansu. Ma spore podsterowność.

#2 ·
Chociaż ten samochód jest rakietą na prostej, przydałoby mu się trochę pomocy w kwestii balansu. Dość mocno podsterowny.

Największy tylny stabilizator wydaje się być H&R (71849-2.). Miałem ogromne sukcesy z innymi platformami (FWD) dzięki prostemu dodaniu tylnego stabilizatora, ale to mój pierwszy samochód z napędem AWD.

Czy ktoś ma bezpośrednie wyniki A-B po samej zmianie tylnego stabilizatora, jeśli chodzi o balans w połowie zakrętu? Chciałbym uzyskać trochę więcej rotacji, co uczyniłoby go znacznie przyjemniejszym.
Używam tylko tylnego stabilizatora H&R. Gorąco polecam. Ogromna redukcja przechyłów nadwozia. Te samochody potrzebują jednak sztywniejszych sprężyn, seryjne to 7 kg/mm. Zwiększenie do 8 kg/mm jest znacznie lepsze.

#3 ·
Mam przód i tył, przód na miękko, tył jak najsztywniej. Za moje pieniądze następnym razem po prostu założę tył.

Jestem kiepskim kierowcą torowym, więc mam trudności z obracaniem się niezależnie od wszystkiego. To mój problem nr 2. Następnego dnia na torze planuję podnieść ciśnienie w oponach tylnych o 3-5 psi, aby zobaczyć, czy to pomoże.

#4 ·
Mam przód i tył, przód miękki, tył jak najsztywniejszy. Za moje pieniądze następnym razem po prostu założę tył.

Jestem kiepskim kierowcą torowym, więc mam problem z obracaniem, niezależnie od tego. Luka w umiejętnościach :). Na następny dzień na torze planuję zwiększyć ciśnienie w oponach tylnych o 3-5 psi, aby zobaczyć, czy to pomoże

Myślę o tym samochodzie jako o FWD. Tył dochodzi tylko do 50%, a kiedy mój samochód był na hamowni, nie udało nam się uzyskać podstawowej linii, ponieważ tył po prostu nie chciał się zaangażować (ale działał dobrze po dostrojeniu?) i nie mogliśmy wystarczająco szybko włączyć trybu hamowni w wyznaczonym czasie. Niezależnie od tego, moja lekcja jest taka, że ten samochód stara się unikać napędu na tył.
Jest tryb hamowni?

#7 ·
Nie pamiętam, ile obrotów wyłączy tryb. Pamiętam, że byłem na parkingu po hamowni i zastanawiałem się, jak do cholery włączyć ten tryb, a potem odjechałem.

Tryb został anulowany prawie natychmiast. Zakładam, że wiedział z pozycji koła, że w tym momencie nie byłem na hamowni.

#9 ·
Powiem "nie" (w sensie, nie wiem), ALE. Ze stabilizatorami w moim samochodzie jest tak naciągnięty, że na niektórych podjazdach wychodzę na 3 kołach. Jeszcze się nie zakopałem, ale koła tracą przyczepność, jeśli stoję tylko na 3. Mówię 'nie', ponieważ nigdy tak naprawdę nie obserwowałem, co się dzieje podczas wyjeżdżania, czuję tylko, jak jedno koło się podnosi, a potem drugie traci przyczepność i zaczyna się kręcić, gdy pęd przenosi mnie przez próg podjazdu i z powrotem na wszystkie 4 koła, które natychmiast łapią przyczepność.

#10 ·
Dziesięć lat temu opublikowano tu kilka filmów przedstawiających modele 250 przejeżdżające przez uskoki, które podnosiły koło i powodowały, że pojazd utknął, kręcąc tylko jednym kołem w powietrzu.

Modele 45 z opcją Race nie miały tego problemu.