Mercedes-Benz GLA Forum banner

Odgłos "clunk" dochodzący z tyłu podczas zatrzymywania się?

74K views 58 replies 33 participants last post by  Daimler1998  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam mojego GLA 250 4Matic od nieco mniej niż miesiąca i zauważyłem bardzo subtelny dźwięk "stuknięcia" dochodzący z tyłu pojazdu podczas zwalniania i zatrzymywania się. Zazwyczaj wydaje się, że robi to tylko przy pierwszych kilku całkowitych zatrzymaniach, które robię w samochodzie......jak rano, kiedy wyjeżdżam z garażu i jadę przez miasto, żeby dostać się na autostradę, kiedy zbliżam się do czerwonych świateł zwalniając, tuż przed całkowitym zatrzymaniem, to prawie tak, jakby ktoś lekko stuknął w mój tylny błotnik (pomyślałem, że ktoś to zrobił, kiedy zauważyłem to po raz pierwszy!)

Nie jestem pewien, co może być przyczyną i czy jest to związane z hamulcami/zawieszeniem czy skrzynią biegów? Nigdy nie doświadczyłem gwałtownych szarpnięć, z którymi mieli problemy inni właściciele GLA podczas zmiany biegów, i wydaje się, że odczuwam subtelne stuknięcie tylko podczas jazdy (eco/manual/sport nie wydaje się robić żadnej różnicy). Nie wyobrażam sobie, żeby to było związane ze skrzynią biegów, ponieważ nie pasuje to do redukcji z 2>1 i tylko hamuję, nie dodaję gazu.

Po około 15 minutach stuknięcie wydaje się znikać. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? Zrobiłem trochę badań online i problem wydaje się być dobrze udokumentowany dla różnych typów samochodów, ale diagnoza zawsze odnosi się do zużytych części lub po nowej wymianie hamulców itp. Mój GLA ma 5 tys. mil przebiegu.

#3 ·
Mam ten sam problem. Początkowo myślałem, że to może być odgłos z wydechu, ale zdecydowanie jest to stuknięcie w ciągu pierwszych kilku minut jazdy. Do tej pory przejechałem mniej niż 3500 mil. Jeszcze nie byłem z tym w serwisie.

#53 ·
Mam ten sam problem. Początkowo myślałem, że to może być odbicie spalin, ale zdecydowanie jest to stuknięcie w ciągu pierwszych kilku minut jazdy. Do tej pory przejechałem mniej niż 3500 mil. Jeszcze nie byłem z tym w serwisie.
Dealer powiedział mi, że to cecha charakterystyczna samochodu. GLB250 ma manualną skrzynię biegów sterowaną przez automatyczne oprogramowanie komputera zmiany biegów. Nie synchronizują się. Czekają na aktualizację oprogramowania, aby spróbować wyeliminować problem... NIE jesteś sam!

#12 ·
Chciałem tylko przekazać wszystkim krótką aktualizację. Umówiłem wizytę serwisową, aby sprawdzić to stukanie. Kiedy wyjaśniałem problem przez telefon, serwis zapytał mnie, czy mam również problemy z gwałtowną redukcją biegów. Po przeczytaniu o tym wszystkim, założyłem, że to po prostu sposób, w jaki jeździł samochód, ponieważ na pewno to zauważyłem, ale zostało to zidentyfikowane jako "normalne" warunki pracy, szczególnie w trybie sportowym i z DCT.

W każdym razie, zostawiłem samochód dzisiaj rano i dostałem telefon późnym popołudniem z informacją, że jest biuletyn serwisowy dotyczący aktualizacji oprogramowania, co zrobili. Wszystkie problemy całkowicie zniknęły, nie ma już stukania podczas zatrzymywania się, a skrzynia biegów jest O WIELE płynniejsza podczas zatrzymywania się w trybie sportowym.

Powiem, że największa różnica, jaką zauważyłem natychmiast, to reakcja na pedał gazu, głównie na pierwszym biegu podczas ruszania, ale także na wszystkich biegach i prędkościach. Było tak dużo "luzu" na pedale, zanim samochód faktycznie ruszył, i wymagało to dużo muskania gazu i wciśnięcia go na ponad cal, zanim przyspieszyłem. Ten problem został kilkakrotnie zidentyfikowany na tych forach i jest również powszechny w CLA, ale muszę powiedzieć, że po aktualizacji oprogramowania, którą przeprowadzili, było 100% lepiej.

Podsumowując, jeśli doświadczasz któregokolwiek z tych problemów, umów się na wizytę!

#13 ·
Rano oddałem samochód, a po południu zadzwonili z informacją, że jest biuletyn serwisowy dotyczący aktualizacji oprogramowania, co zrobili. QUOTE]

Czy masz zapis aktualizacji na paragonie serwisowym? Czy jest tam numer biuletynu MB?

Powodem, dla którego pytam, jest to, że niedawno miałem swojego GLA na przeglądzie A i zapytałem o aktualizację oprogramowania skrzyni biegów, widząc, że jest o tym mowa na tym i innych forach GLA. Doradca serwisowy powiedział mi, że szukał w systemie, ale nie znalazł żadnych dostępnych aktualizacji. To mnie dezorientuje, co sprawia, że zastanawiam się, czy mój lokalny doradca serwisowy jest poprawny, niekompetentny czy kłamie. Mój GLA250 został zbudowany w lipcu 2014 roku, więc jest mało prawdopodobne, aby miał najnowsze oprogramowanie. Z drugiej strony nie zauważyłem żadnego stukania, a skrzynia biegów płynnie zmienia biegi z pozycji zatrzymania.

#14 ·
Mam podobny problem - słyszalne stuknięcie w tych samych okolicznościach. Fabrycznie nowy 2016 GLA 45 AMG, 1300 mil i bardzo ostrożnie go docierałem. Nie wiedziałem nawet, co to jest 'kickdown' do tego tygodnia, więc jest mało prawdopodobne, żebym kiedykolwiek to zrobił podczas pierwszych 1000 mil. Chyba zabiorę go na przegląd...

#15 ·
Mam podobny problem - słyszalne stuknięcie w tych samych okolicznościach. Fabrycznie nowy 2016 GLA 45 AMG, 1300 mil i bardzo ostrożnie go docierałem. Nie wiedziałem nawet, co to jest 'kickdown' aż do tego tygodnia, więc jest mało prawdopodobne, żebym kiedykolwiek to zrobił podczas pierwszych 1000 mil. Chyba zabiorę go na przegląd...
Cześć, zastanawiam się tylko, jak sobie poradziłeś z tym problemem, ponieważ mój samochód jest dzisiaj sprawdzany?

#16 ·
Mam ten sam problem. 2016 GLA 45 AMG z przebiegiem 40 tys. mil.

Kiedy się zatrzymuję lub prawie się zatrzymuję, samochód wydaje głęboki dźwięk, „jakby” zbiornik paliwa był luźny i uderzał w coś. Posiadając GTR z DCT, wiedziałem, że te skrzynie biegów nie są ani najpłynniejsze, ani najcichsze, więc założyłem, że to tylko normalne dziwactwa i hałasy podczas pracy.

Mimo że samochód przeszedł wszystkie planowe przeglądy, myślę, że jeśli nie poprosisz o tę aktualizację oprogramowania, nie zostanie ona wykonana. Więc prawdopodobnie zabiorę go do MB w Colorado Springs i zobaczę, co powiedzą.

Dziękuję za powyższe komentarze i rekomendacje.

#17 ·
Mam ten sam problem. 2016 GLA 45 AMG z przebiegiem 40 tys. mil.

Kiedy się zatrzymuję lub prawie się zatrzymuję, samochód wydaje głęboki dźwięk „jakby” zbiornik paliwa był luźny i uderzał w coś. Posiadając GTR z DCT, wiedziałem, że te skrzynie biegów nie są ani najpłynniejsze, ani najcichsze, więc założyłem, że to tylko normalne dziwactwa i hałasy podczas pracy.

Mimo że samochód przeszedł wszystkie planowe przeglądy, myślę, że jeśli nie poprosisz o tę aktualizację oprogramowania, to nie zostanie ona wykonana. Więc prawdopodobnie zabiorę go do MB w Colorado Springs i zobaczę, co powiedzą.

Dziękuję za komentarze i rekomendacje podane powyżej.
Miałem ten sam problem. Okazało się, że PTO w skrzyni biegów zaczyna szwankować. Przesyła szorstki dźwięk sprzęgła przez wał napędowy do mechanizmu różnicowego. Dlatego słyszysz to z tyłu. Sprawdź odpowietrznik na mechanizmie różnicowym. Wierzę, że kierownik powiedział, że zatkany odpowietrznik może również powodować podobny problem.

#18 ·
Cieszę się, że widzę ludzi publikujących na ten temat w ciągu ostatnich kilku dni w porównaniu do 2015 roku... Mam GLA250 4 matic z 2018 roku i hałas z tyłu jest okropny. Brzmi jak dudniący bas w złej piosence, zwłaszcza gdy skręcam powoli i mocno w prawo na mój podjazd. Kiedy zatrzymuję się całkowicie, w większości przypadków słyszę i czuję "łomot" z bagażnika. Kilka tygodni temu pojechałem do serwisu (45 minut jazdy) i oczywiście dźwięki nie chciały się powtórzyć z mechanikiem w samochodzie. Powiedziano mi, że spróbują odtworzyć to następnego dnia przy "zimnym starcie", ale kiedy próbowali, oczywiście nic nie usłyszeli... Czy udało się Panu rozwiązać ten problem?

#20 ·
Hej wszystkim, to samo przydarzyło mi się w moim gla250 4matic z 2015 roku. Po 3 różnych diagnostykach i ostatniej wykonanej przez Mercedesa. Wszystkie 3 doszły do tego samego problemu, czyli tylny mechanizm różnicowy wymaga wymiany. Co jest do bani, bo nie jest tanie. Co jeszcze bardziej do bani, Mercedes wie o tym problemie, ale wydał tylko TSB w tej sprawie, a nie wezwanie do serwisu. Nie rozumiem, dlaczego po prostu tego nie wycofają, skoro tak wiele tych samochodów ma ten sam problem. Ale krótko mówiąc, teraz wymieniam go w pięknej cenie 5600,00 $!!!! …….ummm tak, dobrze słyszeliście, tyle mnie to kosztuje. Więc modlę się, żebym nigdy więcej nie musiał go wymieniać. Więc jeśli masz ten sam problem, sprawdź to! Zaktualizuję was wszystkich, jak tylko odbiorę samochód od Mercedesa.

#22 ·
Cześć wszystkim,

Mam mojego GLA 250 4Matic od nieco mniej niż miesiąca i zauważyłem bardzo subtelny dźwięk "stuknięcia" dochodzący z tyłu pojazdu podczas zwalniania i zatrzymywania się. Zazwyczaj wydaje się, że robi to tylko przy pierwszych kilku pełnych zatrzymaniach, które robię w samochodzie......jak rano, kiedy wyjeżdżam z garażu i jadę przez miasto, żeby dostać się na autostradę, kiedy zbliżam się do czerwonych świateł podczas zwalniania, tuż przed całkowitym zatrzymaniem, to prawie tak, jakby ktoś lekko stuknął w mój tylny błotnik (pomyślałem, że ktoś to zrobił, kiedy pierwszy raz to zauważyłem!)

Nie jestem pewien, co może być przyczyną i czy jest to związane z hamulcami/zawieszeniem lub skrzynią biegów? Nigdy nie doświadczyłem gwałtownych szarpnięć, z którymi mieli problemy inni właściciele GLA podczas zmiany biegów, i wydaje się, że odczuwam subtelne stuknięcie tylko podczas jazdy (eco/manual/sports wydaje się nie robić żadnej różnicy). Nie wyobrażam sobie, żeby to było związane ze skrzynią biegów, ponieważ nie pasuje to do redukcji z 2>1 i tylko hamuję, nie dodaję gazu.

Po około 15 minutach stuknięcie wydaje się znikać. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? Zrobiłem trochę badań online i problem wydaje się być dobrze udokumentowany dla różnych typów samochodów, ale diagnoza zawsze dotyczy zużytych części lub po nowej wymianie hamulców itp. Mój GLA ma 5 tys. mil przebiegu.
To dlatego, że samochód ma dwusprzęgłową skrzynię biegów, znaną jako skrzynia poprzeczna, która przełącza się z napędu na dwa koła na napęd na cztery koła, więc to tylko charakterystyka samochodu z włączaniem mechanizmu różnicowego z napędu na dwa koła na napęd na cztery koła, to normalne w wielu AMG 45 lub 63, a nawet w każdym z 4matic, mam nadzieję, że to przydatna informacja, ponieważ tak wiele warsztatów przyglądało się mojemu GL 45 i nie mogło znaleźć nic złego, to tylko charakterystyka samochodu, nawet na YouTube są widzowie samochodów, którzy mówią to samo, ale trzeba się do tego przyzwyczaić

#23 ·
DCT to skrzynie biegów o wysokich osiągach. Opracowano wiele oprogramowania, aby jeździły płynnie, naśladując automatyczną skrzynię biegów z konwerterem momentu obrotowego. Ale ostatecznie komputer próbuje operować pedałem sprzęgła.

Skrzynie te działają najlepiej, gdy są prowadzone agresywnie. W przeciwnym razie od czasu do czasu będą się trochę dławić i szarpać. To po prostu ich natura, zwłaszcza podczas redukcji biegów podczas dojeżdżania do zatrzymania. Hamuj/zatrzymuj się bardziej agresywnie, a problem się zmniejsza i generalnie całkowicie znika.

#24 ·
DCT to skrzynie biegów o wysokich osiągach. Opracowano wiele oprogramowania, aby jeździły płynnie, naśladując automatyczną skrzynię biegów z konwerterem momentu obrotowego. Ale w ostatecznym rozrachunku masz komputer próbujący muskać pedał sprzęgła.

Skrzynie te działają najlepiej, gdy są prowadzone agresywnie. W przeciwnym razie od czasu do czasu będą się trochę buksować i przerywać. To po prostu ich natura, zwłaszcza podczas redukcji biegu, gdy dojeżdżasz do zatrzymania. Hamuj/zatrzymuj się bardziej agresywnie, a problem zmniejszy się i generalnie całkowicie zniknie.
Masz absolutną rację i trafiłeś w dziesiątkę. Zauważyłem to również, niestety, kiedy ludzie nie wiedzą, co kupują i zauważają cechy samochodu, automatycznie myślą, że coś jest nie tak z samochodem, co jest naturalne dla kogoś, kto tak myśli. Ale potem zaczynają panikować w warsztatach samochodowych, wydając dużo pieniędzy, aby nie móc znaleźć niczego złego w samochodzie. Dlatego jeśli ktoś zamierza kupić jeden, gdy stoi i pracuje, wrzuć go na wsteczny i jedź, a jeśli usłyszysz stuknięcie, to bym go nie kupował, ponieważ może to być problem ze skrzynią biegów. Nie jestem ekspertem, ale po prostu zrobiłem trochę badań po tym, jak kupiłem swój, kiedy myślałem, że mam z nim problem, ale rozmawiałem z innymi ludźmi z GLA 45 lub Mercedes 4Matic i robią to samo, więc uspokoiło mnie to 👍👍

#25 ·
Dwusprzęgłowa skrzynia biegów przygotowuje następny bieg w zależności od sposobu jazdy. Jeśli przyspieszasz, przygotowuje następny bieg do włączenia, a jeśli zwalniasz, przygotowuje następny bieg do redukcji. Jeśli zwalniasz, a sprzęgło przygotowuje się do redukcji i zmieniasz bieg i naciskasz pedał gazu, aby przyspieszyć, możesz uzyskać szarpnięcie, co wiąże się z nieplanowaną zmianą biegów.

#26 ·
Mam GLA 220 2014 i 55000 mil.

mam stukanie tylko wtedy, gdy jadę z prędkością 0-25 mil na godzinę, w trybie jazdy

Zarówno jeśli przyspieszam, jak i jeśli nie przyspieszam LUB JEŚLI hamuję.

hałas narasta, gdy skręcam w prawo lub w lewo.

żadnego stukania na biegu jałowym i na wstecznym.

Czy myślisz, że to mechanizm różnicowy?

Dziękuję z góry wszystkim!

#27 ·
Witajcie wszyscy,

Mam mojego GLA 250 4Matic od nieco mniej niż miesiąca i zauważyłem bardzo subtelny dźwięk "stuknięcia" dochodzący z tego, co wydaje się być tyłem pojazdu podczas zwalniania i zatrzymywania się. Zazwyczaj wydaje się, że robi to tylko przy pierwszych kilku pełnych zatrzymaniach, które robię w samochodzie......jak rano, kiedy wyjeżdżam z garażu i jadę przez miasto, żeby dostać się na autostradę, kiedy zbliżam się do świateł, zwalniając, tuż przed całkowitym zatrzymaniem, to prawie tak, jakby ktoś lekko stuknął w mój tylny błotnik (pomyślałem, że ktoś to zrobił, kiedy zauważyłem to po raz pierwszy!)

Nie jestem pewien, co może być problemem i czy jest on związany z hamulcami/zawieszeniem lub skrzynią biegów? Nigdy nie doświadczyłem gwałtownych szarpnięć, z którymi mieli problemy inni właściciele GLA podczas zmiany biegów na różne biegi, i wydaje mi się, że odczuwam subtelne stuknięcie tylko podczas jazdy (eco/manual/sports wydaje się nie robić żadnej różnicy). Nie wyobrażam sobie, żeby było to związane ze skrzynią biegów, ponieważ nie pasuje to do redukcji z 2>1 i tylko hamuję, nie dodaję gazu.

Po około 15 minutach stuknięcie wydaje się znikać. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? Zrobiłem trochę badań online i problem wydaje się być dobrze udokumentowany dla różnych typów samochodów, ale diagnoza zawsze dotyczy zużytych części lub po nowej wymianie hamulców itp. Mój GLA ma 5 tys. mil przebiegu.
Witajcie wszyscy,

Mam mojego GLA 250 4Matic od nieco mniej niż miesiąca i zauważyłem bardzo subtelny dźwięk "stuknięcia" dochodzący z tego, co wydaje się być tyłem pojazdu podczas zwalniania i zatrzymywania się. Zazwyczaj wydaje się, że robi to tylko przy pierwszych kilku pełnych zatrzymaniach, które robię w samochodzie......jak rano, kiedy wyjeżdżam z garażu i jadę przez miasto, żeby dostać się na autostradę, kiedy zbliżam się do świateł, zwalniając, tuż przed całkowitym zatrzymaniem, to prawie tak, jakby ktoś lekko stuknął w mój tylny błotnik (pomyślałem, że ktoś to zrobił, kiedy zauważyłem to po raz pierwszy!)

Nie jestem pewien, co może być problemem i czy jest on związany z hamulcami/zawieszeniem lub skrzynią biegów? Nigdy nie doświadczyłem gwałtownych szarpnięć, z którymi mieli problemy inni właściciele GLA podczas zmiany biegów na różne biegi, i wydaje mi się, że odczuwam subtelne stuknięcie tylko podczas jazdy (eco/manual/sports wydaje się nie robić żadnej różnicy). Nie wyobrażam sobie, żeby było to związane ze skrzynią biegów, ponieważ nie pasuje to do redukcji z 2>1 i tylko hamuję, nie dodaję gazu.

Cześć, mam ten sam problem. Czy wiesz, co się dzieje?
Proszę

#31 ·
Przyniosłem mojego '15 do naprawy stuków i sporadycznego zgrzytania wstecznego na zimno (w ramach 6-miesięcznej gwarancji strony trzeciej po zakupie używanego samochodu od dealera Mercedesa). Wymienili dyferencjał, po czym twierdzą, że skrzynia biegów wydaje dziwne dźwięki. Wygląda więc na to, że spróbują również wymienić skrzynię biegów.

Ojej, to kosztuje 12-15 tys. dolarów dla firmy gwarancyjnej. Ponad połowa tego, co zapłaciłem za samochód!

#32 ·
Przyniosłem mojego '15 do naprawy stuków i sporadycznego zgrzytania wstecznego na zimno (w ramach 6-miesięcznej gwarancji strony trzeciej po zakupie używanego od dealera Mercedesa). Wymienili dyferencjał, po czym twierdzą, że skrzynia biegów wydaje dziwne dźwięki. Wygląda więc na to, że zamierzają również wymienić skrzynię biegów.

Ojej, to kosztuje 12-15 tys. dolarów dla firmy gwarancyjnej. Ponad połowa tego, co zapłaciłem za samochód!
Ojej... przynajmniej nie na twój koszt. Nie jestem już przekonany do DCT w GLA, biorąc pod uwagę, że wydaje się ona do niego niezbyt dobrze dopasowana. Jest w pewien sposób reklamowany jako samochód miejski, ale nie sprawdza się dobrze w ruchu stop-and-go i szarpie przy niskich prędkościach lub gdy jest zimno. W takich sytuacjach musi dochodzić do znacznego zużycia sprzęgła. Jest ładny i szybki na autostradzie i przy prędkościach przelotowych, ale w mieście nie zdarza się to zbyt często.

Jeździłem w przeszłości innymi samochodami z DCT, które miały te same problemy, z tym że były to głównie samochody sportowe. Wiem, że kilka lat temu panowała moda na umieszczanie DCT w wielu samochodach, ale wydaje się, że większość firm w kolejnych latach powróciła do CVT lub automatów TC, nawet w samochodach sportowych (F80 M3 miał 7DCT, G80 ma 8-biegową automatyczną skrzynię biegów). Automaty o wysokich osiągach są teraz również bardzo szybkie, ale oferują znacznie większy komfort i codzienną użyteczność. 9-biegowa automatyczna skrzynia biegów w GLE53 jest tak samo szybka lub szybsza niż 7DCT w GLA250. Nie do końca uczciwe porównanie, ale mój punkt widzenia pozostaje aktualny.

#34 ·
Posiadam GLA250 4-matic i napotkałem powtarzające się problemy podobne do tych opisanych tutaj. Dziś zawiozłem go do serwisu Mercedes-Benz, gdzie poinformowano mnie, że prawdopodobną przyczyną jest tylny mechanizm różnicowy, a naprawa będzie kosztować około 4000 dolarów. Mój samochód przejechał zaledwie 85 000 kilometrów i niestety jego gwarancja niedawno wygasła. To zniechęcające, że pomimo wysokiej ceny za posiadanie, Mercedes-Benz nie okazuje się lepszy od przeciętnego samochodu.

#36 ·
Posiadam GLA250 4-matic i napotkałem na problemy podobne do tych opisanych tutaj. Dziś zawiozłem go do serwisu Mercedes-Benz, gdzie poinformowano mnie, że prawdopodobnym winowajcą jest tylny mechanizm różnicowy, a naprawa będzie kosztować około 4000 dolarów. Mój samochód przejechał zaledwie 85 000 kilometrów i niestety jego gwarancja niedawno wygasła. To zniechęcające uświadomić sobie, że pomimo wysokiej ceny za posiadanie, Mercedes-Benz nie okazuje się lepszy od przeciętnego samochodu.
Jeśli masz taką możliwość, spróbuj wejść pod swój samochód i chwycić wały wychodzące z mechanizmu różnicowego, po jednej stronie z każdej strony. Jeśli jeden lub oba mają nadmierny luz/można je łatwo poruszać ręką, to prawdopodobnie zużywa się łożysko mechanizmu różnicowego. Ktoś zdemontował mechanizm różnicowy z CLA45 na forach CLA i znalazł napis 'Made in China' na zużytym łożysku FWIW…

#38 ·
Idąc dalej... wymiany oleju silnikowego co 5 tys. mil z olejem w dyferencjale co 10 tys. mil (co drugą wymianę oleju). Są to proste projekty DIY, które pozwolą zaoszczędzić więcej niż wystarczająco pieniędzy za pierwszym razem, aby zapłacić za narzędzia i nie tylko.

A następnie przechodzimy do tego, jaki rodzaj oleju silnikowego i Ceratec lub MoS2, czy też nie. To może być emocjonalne!!!!!

Dyferencjał dostaje olej MB niezależnie od wysokiej ceny.