Mercedes-Benz GLA Forum banner

Klimatyzacja wydaje się działać, ale z nawiewów w kabinie leci ciepłe powietrze

809 views 1 reply 1 participant last post by  Foliva  
#1 · (Edited)
Cześć, byłbym wdzięczny za wasz wkład, ponieważ próbuję rozwiązać problem.

Posiadam Gla200 z 2017 roku z przebiegiem 60 000 km (około 37 000 mil). Odkąd go kupiłem, zauważyłem ciągły syk, gdy włączałem klimatyzację (wydawało się, że dochodzi skądś pomiędzy kabiną a silnikiem; jak przegroda czołowa).

Zabrałem go około sześciu miesięcy temu do warsztatu i chociaż technik nie zauważył niczego złego z klimatyzacją, zauważył coś, co wygląda na wyciek płynu chłodzącego lub czynnika chłodniczego z węża do/z kompresora.
Image

Przechodząc do dzisiaj; jechałem do biura z włączoną klimatyzacją i nagle otwory wentylacyjne w kabinie zaczęły wydmuchiwać ciepłe powietrze (zauważyłem, że boczny otwór wentylacyjny kierowcy wydmuchiwał gorętsze powietrze).

Po dalszej inspekcji w domu zauważyłem, że aluminiowe rury były zimne w dotyku (zatem sprężarka musi działać?).

Zastanawiam się, co może być problemem. Chciałem sprawdzić z wami, zanim wrócę do warsztatu (nie jestem do końca pewny technika, z którym rozmawiałem kilka miesięcy temu).

Wielkie dzięki za wasz wkład!

P.S. Proszę zapoznać się z tymi filmami, które zrobiłem:

#2 ·
Cześć społeczności,

Chciałem poinformować Was o statusie mojego problemu. Krótko mówiąc, jest rozwiązany!

Poszedłem do sklepu i, zgodnie z oczekiwaniami, mechanik stwierdził, że problemem był wąż. Naprawili go, napełnili przewody czynnikiem chłodniczym i voila!

Klimatyzacja działa teraz płynnie - bez syczenia, buczenia, niczego. Wszystko zniknęło :)