Mercedes-Benz GLA Forum banner

2015 GLA45 wymiana paska wieloklinowego

1 reading
104 views 4 replies 3 participants last post by  sam45AMG  
#1 ·
Wymieniłem pasek przy około 82 tysiącach mil na oryginalny MB. Prawdopodobnie najtańsza krytyczna część MB, jaką kiedykolwiek kupiłem, mniej niż 18 dolarów, o ile pamiętam.
Narzędzie do odprężania napinacza: Amazon.com: 4346 Serpentine Belt Replace Tool for Mercedes Benz M270 Engine Belt Tensioner Wrench Serpentine Belt Tool MM# 270589000700 : Automotive

Narzędzie nie mieściło się między błotnikiem a napinaczem, więc musiałem spiłować trochę końcówkę, aby faktycznie pasowało i można je było zamontować od dołu.

Po naprawieniu problemu z prześwitem nie mogłem go prawidłowo ustawić i nie jestem pewien, czy stary pasek był po prostu tak rozciągnięty, czy też gwiazdka na narzędziu nie była prawidłowo zamocowana, ale musiałem wyciąć otwór w osłonie podwozia, aby uzyskać wystarczający kąt, aby go włożyć i mieć wystarczający zakres ruchu, aby zwolnić naprężenie. Po zamontowaniu nowego paska miałem zdecydowanie wystarczający kąt, aby go wyjąć, więc myślę, że stary pasek rozciągnął się całkiem sporo, co skłania mnie do myśli, że powinienem go wymieniać za każdym razem, gdy wymieniam świece zapłonowe.

Na zdjęciach widać dziurę w starym pasku.

Attachments

#2 ·
Tak, dobry pomysł, żeby często wymieniać. Po tym, jak zerwał mi się pasek wieloklinowy, nie jest to przyjemne w pojeździe z tak wieloma systemami elektrycznymi jak nasz. Po obejrzeniu mojego miał bardzo małe zużycie, po prostu puścił. Mój technik mówi, że te nowe paski nie wykazują zużycia jak stare, więc inspekcja stanu nie jest tak pomocna.

#3 ·
Zgoda, instrukcja mówi tylko, żeby je sprawdzić, a nie podaje ostatecznego przebiegu ani czasu wymiany. Dobrze, że zrobiłem to, kiedy zrobiłem, nie wiem, jak długo jeszcze mogło wytrzymać. Kiedy zostało zdjęte, zauważyłem wiele pęknięć i innych drobnych uszkodzeń, których najprawdopodobniej nie znaleziono by, patrząc na nie podczas montażu.

#4 ·
Dzięki za post. Mam rocznik 2018, więc prawdopodobnie trzeba go wymienić. Czy są jakieś inne wskazówki? Ile to trwało? To powinien być prosty zabieg. Zdjęcia z narzędziem Amazon pomagają mi zwizualizować zadanie. Zakładam, że napinacz można zwolnić, gdy stary pasek zostanie zdjęty (bez blokowania), aby poprowadzić nowy pasek?

#5 ·
Zajęło to kilka godzin, ale oto dlaczego:
1. Nie zdawałem sobie sprawy, że końcówka klucza gwiazdowego jest po prostu odrobinę za długa, aby uzyskać "prosty" kąt do otworu, dopóki nie wyczerpałem wszystkich innych opcji.
2. Trochę czasu zajęło, aby go spiłować, sprawdzić, spiłować więcej, ponownie sprawdzić itp. Gdy tylko udało mi się włożyć klucz narzędziowy, kąt obrotu był zbyt krótki, aby wystarczająco poluzować napinacz, aby zdjąć pasek. Aby uzyskać wystarczający obrót i ruch na napinaczu, musiałem włożyć go z obrotem o jeden ząb od mojej obecnej pozycji. Aby to zrobić, musiałem wyciąć w dolnej osłonie, aby uzyskać ten kąt. Może to było spowodowane znacznym rozciągnięciem paska, ale myślę, że wynika to z pozycji, w której przyspawali klucz do ramienia. Gdyby przyspawali go nieco bardziej obrócony w jedną stronę, prawdopodobnie udałoby mi się go uzyskać bez nacinania dolnej osłony. Jestem pewien, że jeśli dostaniesz oficjalny od MB, będzie idealny.
3. Musiałem dowiedzieć się, jak go prawidłowo poprowadzić i utrzymać na kołach pasowych podczas próby instalacji. Jeśli zsunąłby się z koła pasowego alternatora, musiałbym wyjść spod samochodu i założyć go ponownie od góry. Robiłem to kilka razy.
Nie sądzę, abym wyjął narzędzie przed zainstalowaniem nowego paska, ale może tak zrobiłem. Mogę powiedzieć, że gdy tylko zdejmiesz pasek i zwolnisz naprężenie, jeśli narzędzie przejdzie do końca i czegoś dotknie, to bym go nie wyjmował, ale jeśli napinacz jest całkowicie zwolniony i niczego nie dotyka, to możesz wyjąć narzędzie i zainstalować je w tej samej pozycji.
Nie, nie wymieniałem żadnych kół pasowych, rolek ani napinacza. Wymieniłem tylko pasek.
Gdybym miał to zrobić ponownie, nie zajęłoby to nawet połowy czasu, ale nadal dłużej niż w przypadku innych pojazdów. W moim Toyocie Corolli z 2003 roku mogę wymienić ten pasek w mniej niż kilka minut, prawdopodobnie w mniej niż 1 minutę po kilku próbach.
Wskazówki:
Zaplanuj kilka godzin lub więcej, nie spiesz się. Bezpieczne dostanie się pod samochód pomoże zaoszczędzić dużo czasu; miałem przód na kozłach. Jeśli coś nie działa prawidłowo, zrób krok wstecz, spójrz na to ponownie i zobacz, co możesz zobaczyć. Bądź cierpliwy, staraj się nie frustrować, może to wymagać kilku prób.
Daj nam znać, jak idzie.