Mercedes-Benz GLA Forum banner
Status
Not open for further replies.

2015 GLA250 4matic mechanizm różnicowy zawiódł przy 36 tys.!!

1 reading
33K views 38 replies 16 participants last post by  RKN GLA  
#1 · (Edited)
Kupiłem mojego Mercedesa GLA 2015 4 matic z przebiegiem 36 tys. km w DOSKONAŁYM stanie. Przed zakupem sprawdziłem raport Carfax i wszystko było w porządku! Tylko jeden właściciel / wszystkie aktualizacje oraz usługi wymiany oleju i filtrów oraz zalecenia. Wszystko to w salonie MB, gdzie został zakupiony i serwisowany. Autoryzowany Dealer MB.
Ostatnio usłyszałem klikający dźwięk z tyłu i przerywanie (nie wiem, czy dobrze to mówię). Więc zaniosłem go do nich na przegląd. Przyszli z diagnozą wymiany tylnego mechanizmu różnicowego z powodu zużycia. Czy to możliwe, że przy przebiegu 36 tys. km Mercedes miał takie zużycie? MB stwierdziło, że gwarancja już tego nie obejmuje, a naprawa kosztuje ponad 4 tys. dolarów!
Jakieś drugie myśli? Kiedy myślę o Mercedesie, nie spodziewam się takich wadliwych części.

#2 · (Edited)
Cytujesz doskonały stan przy zakupie, ale prawda jest taka, że ​​naprawdę nie masz pojęcia, jak pierwotny kierowca obchodził się z pojazdem i/lub go konserwował, chyba że mechanizm różnicowy został zdemontowany i sprawdzony w momencie zakupu, co oczywiście rzadko się zdarza. Chociaż nietypowe przy przebiegu 36 tys. mil, jest całkiem możliwe, że mechanizm różnicowy był mocno zużyty, co wymaga teraz serwisu. Możesz zasięgnąć drugiej opinii w innym salonie lub dobrym niezależnym warsztacie. Tego rodzaju zużycie jest zwykle bardzo widoczne po otwarciu.

Pamiętaj, że większość gwarancji dotyczy przebiegu lub czasu, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej, a masz model z 2015 roku.

Przykro mi słyszeć o twojej dolegliwości i typowych dla Mercedesa kosztach. Jasną stroną jest to, że będziesz miał dokładnie odnowiony mechanizm różnicowy.

Save
#3 ·
To całkowita prawda. Obawiam się, że po tym przyszła skrzynia biegów lub przedni mechanizm różnicowy 🤷🏻‍♂️. Nikt nie wie. Jak w grze loteryjnej, może kupiłem zwycięski los🤣, Bądźmy pozytywnie nastawieni... idę po drugie opinie. Będę informować... inna sprawa, czy da się to naprawić zamiast wymieniać... Co z tym?

#4 ·
Aktualizacja. Odłączyłem elektrozawór mechanizmu różnicowego i wszystkie hałasy i zgrzyty zniknęły.. oficjalnie nowy mechanizm różnicowy.. na szczęście udaje mi się obniżyć koszty... będę informować

#35 ·
Aktualizacja. Odłączyłem elektrozawór mechanizmu różnicowego i wszystkie hałasy i skrobanie zniknęły.. to oficjalnie nowy mechanizm różnicowy.. na szczęście udaje mi się obniżyć koszty... będę informował
Odłączyłem tylny elektrozawór mechanizmu różnicowego w moim GLA 250 z 2015 roku około 5 tysięcy mil temu. Zajęło to mniej niż 5 minut, czy teraz jest to napęd na przednie koła? Działa świetnie i bez hałasu! To niewiadoma na przyszłość bez 4matic? To powszechny problem wielu właścicieli GLA, ale brak wezwania do serwisu przez Mercedesa?

#5 ·
Mam F250, który wydawał przerywany, straszny dźwięk skrobania. Czy to było łożysko przedniego koła? Czy tylna okładzina hamulcowa się ścierała? Dźwięki przenoszą się w pojeździe. Mój problem został w końcu rozwiązany przez podniesienie ciężarówki i uruchomienie jej z prędkością 60 mil na godzinę, aż do pojawienia się dźwięku. Co to było? Łożysko środkowe na wale napędowym.

Po odłączeniu elektrozaworu zwalniasz sprzęgło. Przekładnie mechanizmu różnicowego nadal się obracają. Wał napędowy nie.

Innymi słowy, nie jestem pewien, jakie wnioski wyciągnąć na podstawie twojego eksperymentu.

Powiedziawszy to, inni na tym forum mieli problemy z tylnym mechanizmem różnicowym. Interwał wymiany oleju w mechanizmie różnicowym AMG wynosi 10 tys. mil, a następnie co 20 tys. mil. Innymi słowy, wysokie koszty konserwacji sprawiają, że zastanawiam się dlaczego.

#7 · (Edited)
Mam F250, który wydawał przerywany dźwięk skrobania, co było straszne. Czy to było łożysko przedniego koła? Czy tylna okładzina hamulcowa się ścierała? Dźwięki przenoszą się w pojeździe. Mój problem został ostatecznie znaleziony przez podniesienie ciężarówki i uruchomienie jej z prędkością 60 mil na godzinę, aż pojawił się dźwięk. Co to było? Łożysko środkowe na wale napędowym.

Kiedy odłączysz elektrozawór, zwalniasz sprzęgło. Przekładnie mechanizmu różnicowego nadal się obracają. Wał napędowy nie.

Innymi słowy, nie jestem pewien, jakie wnioski wyciągnąć na podstawie twojego eksperymentu.

Powiedziawszy powyższe, inni na tym forum mieli problemy z tylnym mechanizmem różnicowym. Interwał wymiany oleju w mechanizmie różnicowym AMG wynosi 10 tys. mil, a następnie co 20 tys. mil. Innymi słowy, wysoka konserwacja, co sprawia, że się zastanawiam dlaczego.
Nie jestem pewien co do tego wszystkiego, Wayne. Zacznijmy od twojego ostatniego zdania, dokładnego. Tylny mechanizm różnicowy, nigdy nie widziałem, jakie są ulepszenia w porównaniu do GLA250, mimo że jest znacznie więcej KM i momentu obrotowego, zawsze zastanawiałem się, jak jakiekolwiek ulepszenia mocy pozwoliłyby na przetrwanie części mechanizmu różnicowego (jeśli faktycznie dostroiłeś 45 do większej mocy).

A więc pytanie brzmi, czy samochód był w idealnym stanie, niech dealer pokaże, że tylny mechanizm różnicowy był co najmniej raz serwisowany. Kiedy kupiłem mój 2015 z przebiegiem 18 tys., przy 20 tys. zapłaciłem za wymianę tylnego mechanizmu różnicowego i przedniego mechanizmu różnicowego/płynu w skrzyni biegów/filtra, zapomnij o serwisie A/B i tak dalej.

Teraz, o wale napędowym i twoich komentarzach... jeśli odłączył elektrozawór tylnego mechanizmu różnicowego, nie jestem pewien, czy wał napędowy się nie obraca, jeśli powiedzmy, samochód napotyka sytuację, w której włącza się AWD (zwykle jest to FWD, zwłaszcza w trybie eco C). Nie odłączył żadnego elektrozaworu z przodu skrzyni biegów, więc wał napędowy włącza się i obraca do sprzęgła, które jest prawdopodobnie wyłączone, więc nie ma AWD.

To jednak droga naprawa, będę śledził, jak to się potoczy.

Save
#6 ·
Kupiłem mojego Mercedesa GLA 2015 4 matic z przebiegiem 36 tys. km w DOSKONAŁYM stanie. Przed zakupem sprawdziłem Carfax i wszystko było w porządku! Tylko jeden właściciel / wszystkie aktualizacje oraz usługi związane z olejem i filtrem oraz zalecenia. Wszystko to w salonie MB, gdzie został zakupiony i serwisowany. Autoryzowany Dealer MB.
Ostatnio usłyszałem klikający dźwięk z tyłu i przerywanie (nie wiem, czy dobrze to mówię). Więc zabrałem go do nich na przegląd. Doszli do diagnozy wymiany tylnego mechanizmu różnicowego z powodu zużycia. Czy to możliwe, że przy przebiegu 36 tys. km Mercedes miał takie zużycie? MB stwierdziło, że gwarancja już tego nie obejmuje, a koszt naprawy to ponad 4 tys. dolarów!
Jakieś przemyślenia? Kiedy myślę o Mercedesie, nie spodziewam się takich wadliwych części
Czy kiedykolwiek sprawdzałeś żywotność i model baterii? Miałem podobny problem z moim GLA 250 Sport/2015: Dziwny hałas podczas wrzucania biegu wstecznego i błąd elektroniczny mówiący: "Wsteczny niemożliwy. Skonsultuj warsztat" i dostępne tylko 2 i 4 biegi. Poszedłem do warsztatu MB i również sprawdziłem Carfax i odkryłem, że model zainstalowanej baterii nie pasował do mojego modelu samochodu. Wymieniłem baterię na model Heliar 80 Ampheres AGM 800 i problem został pozornie rozwiązany. Będę monitorował samochód, ale myślę, że ten problem już się nie powtórzy.
Pozdrawiam, Luiz Henrique.

#9 ·
Nie widzę, co miałoby być zaprogramowane.

Shadofax ... Kiedy pisałem moje komentarze powyżej, nie byłem pewien, czy tylny mechanizm różnicowy był włączony w naszym przypadku. Chciałem zasugerować technikę rozwiązywania problemów, ale nie byłem wystarczająco jasny, albo wcale. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Interwał wymiany oleju AMG dla tylnego mechanizmu różnicowego jest znacznie bardziej agresywny niż dla 250. Podejrzewam, że to słaby punkt. Mimo to olej w moim zawsze wyglądał na nowy. Ale nie wysłałem próbki do analizy, a wygląd może być zwodniczy w stosunkowo chłodnym otoczeniu. Może wystąpić ścinanie, które wpływa na lepkość.

#10 ·
Mam GLA 250 4matic z 2015 roku. Przy 50 tys. km wymieniono prawdziwy dyferencjał, przy 100 tys. km zmieniono tylny dyferencjał, a teraz przy 170 tys. km trzeba go ponownie wymienić. Mam nadzieję, że MB to naprawi. Oczywiście jest problem. Mój Honda Ridgeline z 2007 roku ma 300 tys. mil bez większych napraw, mój Lexus GL470 z 2007 roku ma 160 tys. mil bez większych napraw, a mój VW Garbus kabriolet z 1970 roku wciąż działa świetnie bez większych napraw.

Myślę, że MB ma pewne problemy z tylnym dyferencjałem, prawda?

#25 ·
Mam GLA 250 4matic z 2015 roku. Przy 50 tys. km wymieniono prawdziwy dyferencjał, przy 100 tys. km zmieniono tylny dyferencjał, a teraz przy 170 tys. km trzeba go ponownie wymienić. Mam nadzieję, że MB to naprawi. Oczywiście jest problem. Mój Honda Ridgeline z 2007 roku ma 300 tys. mil bez większych napraw, mój Lexus GL470 z 2007 roku ma 160 tys. mil bez większych napraw, a mój VW Garbus kabriolet z 1970 roku wciąż działa świetnie bez większych napraw.

Myślę, że MB ma pewne problemy z tylnym dyferencjałem, prawda?
Tak; @ 100 tys. km mam problemy z moim.

#11 ·
Witaj. Przejechałeś wiele mil swoim GLA. Chciałbym usłyszeć, jak wyglądał Twój koszt na milę, a także konserwacja.

Awarie tylnego mechanizmu różnicowego oraz zgrzytanie podczas wybierania biegu wstecznego wydają się być problemem.

Zarówno tylny mechanizm różnicowy, jak i skrzynia biegów mają skomplikowane (nieoczywiste) wymagania dotyczące uzupełniania. Ostatnio zastanawiam się, czy istnieje jakaś korelacja.

#12 ·
Standardowa konserwacja zgodnie z OEM. Chociaż robię wymiany oleju przy około 75% zalecanego przebiegu.

Zrobiłem dwa komplety opon i hamulców dookoła raz.

To był wspaniały samochód, poza tylnym mechanizmem różnicowym. W przypadku mojego Ridgeline było niesamowite, popiół dla Lexusa.

#14 ·
Nie analizowałem zużytego oleju, ale zawsze wygląda czysto, gdy go zmieniam i nie spalam żadnego oleju między wymianami.

Przeszedłem z opon typu run flat na zwykłe opony Good Year. Mam mały kompresor, który trzymam w przestrzeni ładunkowej na wszelki wypadek.

Zapomniałem wcześniej dodać, że elektroniczny termostat uległ uszkodzeniu.

#15 ·
Termostaty i pompy wodne zostały wspomniane na tym forum. I jeśli dobrze pamiętam, AOS (lub zawór PCV, jeśli nie zależy Ci na separatorze oleju powietrznego). Awarie klap wydechowych (uszkodzona sprężyna wymagająca wymiany silnika) wydają się być ostatnim punktem awarii. Nie będę liczył cewki zapłonowej nasiąkniętej ciepłem w mocno zmodyfikowanym 45.

#16 ·
Kupiłem mojego Mercedesa GLA 2015 4 matic z przebiegiem 36 tys. km w DOSKONAŁYM stanie. Przed zakupem sprawdziłem raport Carfax i wszystko było w porządku! Tylko jeden właściciel / wszystkie aktualizacje oraz usługi związane z olejem i filtrami oraz zalecenia. Wszystko w salonie MB, gdzie został zakupiony i serwisowany. Autoryzowany dealer MB.
Ostatnio usłyszałem klikanie z tyłu i szarpanie (nie wiem, czy dobrze to mówię). Więc zabrałem go do nich na przegląd. Doszli do diagnozy wymiany tylnego mechanizmu różnicowego z powodu zużycia. Czy to możliwe, że w Mercedesie przy przebiegu 36 tys. km doszło do takiego zużycia? MB stwierdziło, że gwarancja już tego nie obejmuje, a naprawa kosztuje ponad 4 tys. dolarów!
Jakieś przemyślenia? Kiedy myślę o Mercedesie, nie spodziewam się takich wadliwych części.

#19 ·
Kupiłem mojego Mercedesa GLA 2015 4 matic z przebiegiem 36 tys. km w DOSKONAŁYM stanie. Przed zakupem sprawdziłem raport Carfax i wszystko było w porządku! Tylko jeden właściciel / wszystkie aktualizacje oraz przeglądy oleju i filtrów oraz zalecenia. Wszystko w salonie MB, gdzie został zakupiony i serwisowany. Autoryzowany Dealer MB.
Ostatnio usłyszałem klikanie z tyłu i przerywanie (nie wiem, czy dobrze to mówię). Więc zabrałem go do nich na przegląd. Przyszli z diagnozą wymiany tylnego mechanizmu różnicowego z powodu zużycia. Czy to możliwe, że przy przebiegu 36 tys. km Mercedes miał takie zużycie? MB stwierdziło, że gwarancja już tego nie obejmuje, a koszt naprawy to ponad 4 tys. dolarów!
Jakieś przemyślenia? Kiedy myślę o Mercedesie, nie spodziewam się takich wadliwych części
Właśnie otrzymałem rachunek na 5500 $ za wymianę mechanizmu różnicowego w moim Mercedesie GLA 4matic z 2015 roku przy przebiegu 50 tys. mil. Mechanik mówi, że jest to powszechne w tym pojeździe między 5 a 6 rokiem eksploatacji! Dlaczego Mercedes miałby produkować tak słaby produkt?
susanM

#23 ·
Cześć,
ja również mam GLA250 4matic Edition 1 z 2015 roku i teraz przy 77 tys. mil wygląda na to, że potrzebuję nowego tylnego mechanizmu różnicowego. Idę dzisiaj po wyceny, ale BARDZO interesuje mnie pozew zbiorowy, który zasugerował inny użytkownik. Objawy: między 1-20 mil na godzinę słyszę i czuję ten rodzaj stukania, jakby tłok nie zapalał, ale zlokalizowałem hałas gdzieś z tyłu podwozia. Mój mechanik powiedział mi, że potrzebuję nowego mechanizmu różnicowego. Teraz wydaje się, że jest to dość popularny problem z tymi modelami. Czy komuś udało się to naprawić przez MB za pośrednictwem ich dealera? Czy MB to pokryje? Mieszkam w Chicago, wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
-Jacek

#31 ·
Cześć, ja też mam GLA250 4matic Edition 1 z 2015 roku i teraz przy 77 tys. mil wygląda na to, że potrzebuję nowego tylnego mechanizmu różnicowego. Idę dzisiaj po kosztorysy, ale BARDZO interesuje mnie pozew zbiorowy, który zasugerował inny użytkownik. Objawy: między 1-20 mil na godzinę słyszę i czuję ten rodzaj stukania, jakby tłok nie zapalał, ale potem zlokalizowałem hałas gdzieś z tyłu podwozia. Mój mechanik powiedział mi, że potrzebuję nowego mechanizmu różnicowego. Teraz wydaje się, że jest to dość popularny problem w tych modelach. Czy komuś udało się to naprawić przez MB za pośrednictwem ich dealera? Czy MB to pokryje? Mieszkam w Chicago, wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana -Jacek
Cóż, jestem facetem, który miał 3 wymienione i właśnie zaplanowałem wymianę 4. mechanizmu różnicowego. Jak poszło ci z Mercedesem?

#24 ·
Kupiłem mojego Mercedesa GLA 2015 4 matic z przebiegiem 36 tys. km w DOSKONAŁYM stanie. Przed zakupem sprawdziłem raport Carfax i wszystko było w porządku! Tylko jeden właściciel / wszystkie aktualizacje oraz usługi związane z olejem i filtrami oraz zalecenia. Wszystko to w salonie MB, gdzie został zakupiony i serwisowany. Autoryzowany dealer MB.
Ostatnio usłyszałem klikanie z tyłu i przerywanie (nie wiem, czy dobrze to mówię). Więc zabrałem go do nich na przegląd. Doszli do diagnozy wymiany tylnego mechanizmu różnicowego z powodu zużycia. Czy to możliwe, że przy przebiegu 36 tys. km Mercedes miał takie zużycie? MB powiedział, że gwarancja już tego nie obejmuje, a naprawa kosztuje ponad 4 tys. dolarów!
Jakieś drugie myśli? Kiedy myślę o Mercedesie, nie spodziewam się takich wadliwych części

#27 ·
To samo przydarzyło mi się z tylnym mechanizmem różnicowym i tak, również wycenili mi to na 5600,00 $. Widziałem, że w sprawie tego problemu z samochodami wysłano ogłoszenie, ale nie było żadnego wezwania do serwisu, mimo że Mercedes wie, że to problem, więc powiedziałbym tak dla pozwu zbiorowego! Jestem wkurzony.

#28 ·
Żona jeździła, ale nie zauważyła stukania podczas przyspieszania ze startu z zakrętami, które się pogarszały. Jeździłem nim w ostatni weekend i od razu wiedziałem, że to mechanizm różnicowy. Kupiony w 2015 roku przy 50 tys., teraz 74 tys. Wkurzony oczywistą, gównianą inżynierią. Jak zacząć pozew zbiorowy?

#32 ·
Kupiłem mojego Mercedesa GLA 2015 4 matic z przebiegiem 36 tys. km w DOSKONAŁYM stanie. Przed zakupem sprawdziłem raport Carfax i wszystko było w porządku! Tylko jeden właściciel / wszystkie aktualizacje oraz usługi wymiany oleju i filtrów oraz zalecenia. Wszystko w salonie MB, gdzie został zakupiony i serwisowany. Autoryzowany Dealer MB. Ostatnio usłyszałem klikanie z tyłu i przerywanie (nie wiem, czy dobrze to mówię). Więc zabrałem go do nich na przegląd. Doszli do diagnozy wymiany tylnego mechanizmu różnicowego, ponieważ jest zużyty. Czy to możliwe, że w Mercedesie przy przebiegu 36 tys. km nastąpiło zużycie tego rozmiaru? MB powiedział, że gwarancja już tego nie obejmuje, a naprawa kosztuje ponad 4 tys. dolarów! Jakieś przemyślenia? Kiedy myślę o Mercedesie, nie spodziewam się takich wadliwych części
Tak, ale MERCEDES NIGDY nie pokrywał kosztów mechanizmu różnicowego! Mój padł przy przebiegu 49 tys. dolarów, a za naprawę zapłaciliśmy blisko 6 tys. dolarów. Zdarza się to tak wielu GLA, że Mercedes faktycznie ma mechanizm różnicowy w magazynie!

#37 ·
Zgodnie z radą @RamaGLA, właśnie zgłosiłem swój pojazd do NHTSA. Dostarczyli mi numer śledzenia. Zbadają, czy ta wada jest trendem. Przypuszczam, że jeśli trend zostanie zidentyfikowany, przejdą do wezwania do naprawy/naprawy. Zachęcam wszystkich na tym wątku do zgłaszania swoich problemów, proszę. Oczywiście widać tu trend. Ale jeśli nikt nie zgłosi, Mercedes nigdy nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności za ten problem. Mam nadzieję, że dla tych, którzy już zapłacili za naprawy, zwrot kosztów jest opcją. Te koszty naprawy są dość wysokie!
Mam nadzieję, że to pomoże!

#38 ·
Jak radził @RamaGLA, właśnie zgłosiłem swój pojazd do NHTSA. Dostarczyli mi numer śledzenia. Zbadają, czy ta wada jest trendem. Przypuszczam, że jeśli trend zostanie zidentyfikowany, przejdą do wezwania do naprawy/naprawy w zakresie bezpieczeństwa. Zachęcam wszystkich na tym wątku do zgłaszania swoich problemów, proszę. Oczywiście widać tu pewien trend. Ale jeśli nikt nie zgłosi, Mercedes nigdy nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności za ten problem. Mam nadzieję, że dla tych, którzy już zapłacili za naprawy, zwrot kosztów jest opcją. Te koszty naprawy są dość wysokie!
Mam nadzieję, że to pomoże!
Zgłosiłem to, nic nie zrobili. MB wie o tym od lat.

#39 ·
@SusanM Kilka raportów rzadko zrobi cokolwiek, aby wywołać wezwanie do naprawy. Duża liczba spraw i raportów musi zostać złożona, zanim jakikolwiek urzędnik w ogóle rozważy wezwanie do naprawy. Niewiarygodna liczba pojazdów na drodze ma otwarte wezwania do naprawy, prawie każda marka będzie je miała, a wezwania do naprawy priorytetowo traktują kwestie bezpieczeństwa, co w tym przypadku jest mało prawdopodobne, chyba że zablokują się tylne koła.

Spójrz na nowe GLA na przykład. Znane problemy z głowicą cylindrów przez bardzo długi czas, zanim cokolwiek zrobiono, co było przedłużoną gwarancją na części. Brak oficjalnych wezwań do naprawy, obowiązkowych wymian, brak działań rządowych lub prawnych (z wyjątkiem wewnętrznych w MB) w związku z czymś, co organy regulacyjne z większym prawdopodobieństwem uznają za problem bezpieczeństwa.

Podczas gdy usterki poduszek powietrznych Takata stanowiły poważny problem bezpieczeństwa i wydano wezwania do naprawy. Dla NHTSA dyferencjały GLA to tak naprawdę tylko kolejna nazwa na liście w bardzo małych ilościach.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.